Linkovi

NATO 'snažno i jednoglasno' podržava novu američku strategiju za Afganistan, izjavio predsjednik Obama


Afganistan i unutrašnja reforma glavni su zadaci NATO-saveza a čelnici su na summitu potvrdili izbor Danca Rasmussena za novog glavnog tajnika, izvijestila je Lada Stipić – Niseteo.

NATO-vu mirovnu misiju u Afganistanu pojačati će pet tisuća ljudi, to je snažan, jednoglasan odgovor Saveznika, izjavio je po završetku NATO-vog summita u Strasbourgu i Kehlu američki predsjednik Barack Obama. Skup je i u završnoj deklaraciji summita označen „moćnim simbolom poslijeratnog europskog pomirenja“, a posebno je upečatljiv bio prelazak čelnika preko mosta, od Njemačke ka francuskoj strani rijeke.

Summit je bio o izgradnji mostova – NATO-savez je ojačao suradnju SAD i Europe te pokrenuo dubinske reforme i prilagodbu novim sigurnosnim izazovima. U tu svrhu služi izbor novog glavnog tajnika, Danca Andersa Fogha Rasmussena, poduzetnog političara spretnog u multilateralnim vodama. Danski je premijer svoje kvalitete dokazao u finalu priprema za proširenje Europske unije. Uz nešto telefonskog uvjeravanja - u čemu je izgleda prednjačio talijanski premijer Berlusconi srušivši protokol - Turska je povukla rezerve koje je ranije izrazila prema danskom premijeru.

U dolazećoj godini, Afganistan je ključni prioritet Saveznika obuhvaćajući ljudstvo iz 42 zemlje po novoj američkoj strategiji. NATO-ov će doprinos kombinirati vojne i civilne elemente.

Naglašen je značaj Rusije kao susjeda i partnera. Pozdravljen je povratak Francuske u vojnu strukturu Saveza. Predsjednicima novih članica, Hrvatske i Albanije, predsjednik Obama uručio je kopije pristupnih protokola, uz pozdravljanje proširenja koje, zaključeno je na summitu, nije završeno jer su vrata NATO-saveza otvorena svim zemljama spremnim dijeliti zajedničke vrijednosti. Spomenute su Crna gora, BiH, Makedonija i Srbija.

Podržan je haaški Tribunal za ratne zločine uz podsjećanje na obavezu pune suradnje za Srbiju i BiH.

Opći je utisak, vidljivo prisutan u izjavama čelnika da je NATO-savez na putu konsolidacije kojoj su neosporno doprinijele srdačne partnerske veze Europe s novom američkom administracijom. Nakon osam godina hladnoće, rezervi i podjela, veze dviju strana Atlantika su na najboljem putu stvaranja nove kvalitete.

Summit je prošao uz nerede na ulicama Strasbourga, a demonstracije su se pretvorile u divljanje s paljenjem zdanja bivše carinarnice i hotela te s mnogo suzavca u zraku.

XS
SM
MD
LG