Linkovi

Stopa neuposlenosti u SAD 8,5 posto - najviša u posljednjih 25 godina


Nezaposlenost u Sjedinjenim Državama porasla je u ožujku na najvišu razinu u proteklih 25 godina. Prema izvješću Ministarstva rada, stopa nezaposlenosti povećala se za dodatnih 0,4 posto te sada iznosi 8,5 posto.

U prošlom mjesecu u Sjedinjenim Državama zatvorene su 663 tisuće radnih mjesta, najviše u proizvodnom sektoru. Od početka recesije u Sjedinjenim Državama izgubljeno je pet milijuna i sto tisuća radnih mjesta.

Ministarstvo rada navodi da je 13 milijuna Amerikanaca nezaposleno, a još milijuni koji bi željeli biti u stalnom radnom odnosu mogu dobiti jedino privremene poslove.

Predsjednik Obama izjavio je da su ovi podaci još jedan podsjetnik na globalne izazove koje je stvorila ekonomska kriza.

******

Američki Kongres, u međuvremenu, usvojio je proračun koji je pretežito u skladu s ambicioznim planom predsjednika Obame na polju zdravstvene skrbi i klimatskih promjena.

Prijedlog proračuna vrijedan 3,5 bilijuna dolara u Zastupničkom domu Kongresa usvojen je bez ijednog republikanskog glasa, a slično je bilo i u Senatu.

Usvojeni prijedlog temelj je za detaljni proračun koji će biti upućen na usvajanje u Kongres kasnije ove godine.


XS
SM
MD
LG