Linkovi

Predsjednik Barack Obama pozdravio ulazak Hrvatske i Albanije u NATO savez


Prije početka summita NATO saveza u Strasborugu predsjednik Obama održao je govor i odgovarao na pitanja građana tog francuskog grada. Među ostalim ukazao je na daljnju važnost NATO saveza.

"Sada trebamo Savez koji je još moćniji od onoga koji je doveo do rušenja Berlinskog zida. Zbog toga pozdravljamo francusku odluku da proširi i produbi svoje sudjelovanje u NATO savezu kao što podržavamo snažnu europsku obranu. Zbog toga pozdravljamo i ulazak Hrvatske i Albanije u NATO" - rekao je među ostalim američki predsjednik.

Ranije, tijekom sastanka s francuskim predsjednikom Sarkozyem predsjednik Obama ukazao je na važnost dijaloga s Rusijom, ali je i ponovio kritike vojne akcije Rusije u Gruziji prošle godine.

Danas i sutra Sjeverno-atlantski savez summitom u Francuskoj i Njemačkoj obilježava 60. godišnjicu postojanja. Zbog najavljenih prosvjeda vlasti u obje zemlje poduzele su izvanredno opsežne mjere sigurnosti.

Predsjednik Obama je najavio da će tijekom vikenda u Pragu objaviti novu inicijativu čiji je cilj svijet bez nuklearnog oružja. Europljanima je poručio da je stigao na Stari kontinent kako bi obnovio partnerstvo u kojem će Amerika slušati i učiti od svojih prijatelja i saveznika, ali i partnerstvo u kojem njeni prijatelji dijele zajedničke obveze poput misije u Afganistanu. "Shvatite, mi u Afganistan ne bismo slali naše vlastite snage da se ne radi o misiji prijeko potrebnoj za našu zajedničku sigurnost" - izjavio je u Strasbourgu Barack Obama.

Ranije se predsjednik sastao s francuskim kolegom Nicholasom Sarkozyem koji je podržao novu američku strategiju za Afganistan i Pakistan.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare francuski predsjednik Sarkozy je rekao da Francuska u potpunosti podržava plan te je objavio da će njegova zemlja prihvatiti jednog osumnjičenog terorista koji se trenutno nalazi u američkom zatvoru u Guantanamo Bayu.

Predsjednik Obama posjetio je i Baden-Baden u Njemačkoj gdje se sastao s kancelarkom Angelom Merkel. Na zajedničkoj konferenciji za novinare američki predsjednik je rekao da ne predviđa da će vojnici NATO saveza biti razmješteni u Pakistanu, ali je dodao da saveznici moraju učiniti više kako bi pomogli pakistanskoj vladi u uklanjanju terorističkih utočišta u plemenskim područjima. Kancelarka Merkel dala je jamstva predsjedniku Obami da će njena zemlja preuzeti svoj dio odgovornosti u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG