Linkovi

Alzheimerova bolest mogla bi izazvati vlastitu ekonomsku krizu


Jedno novo istraživanje pokazuje da bi Alzheimerova bolest mogla izazvati svoju vlastitu ekonomsku krizu. Trenutno u Sjedinjenim Državama od te bolesti boluje, kako se procjenjuje, 5 milijuna i 300 tisuća ljudi. Diljem svijeta, broj oboljelih će se značajno povećavati kako stare populacije određenih zemalja. Danak Alzhemerove bolesti - i u ljudskim patnjama i financijski - bit će vrlo visok, pokazuje spomenuto istraživanje.

Alzheimerova bolest šesti je po učestalosti uzrok smrti u Sjedinjenim Državama. Prvi znaci bolesti su ispadi pamćenja. Na koncu, oboljela osoba se više ne sjeća, niti ne prepoznaje svoje najbliže, ne može govoriti, hodati, pa čak se ni nasmiješiti.

Bolest ubire težak danak i kod njegovatelja i skrbnika. Krajem ožujka, jedna takva skrbnička skupina održala je prosvjed u Washingtonu kako bi povećala saznanje javnosti o teškoćama te bolesti, kao i financiranje istraživanja.

Među prosvjednicima je bila i Barbara Barham, koja se stara o svojem oboljelom roditelju: "Svaka promjena koja se dogodi u stanju bolesnika izaziva novi krug tuge i žalovanja. Prvi puta kad se više ne sjeti tvog imena ... prvi puta kad se više ne sjeti da si mu kćerka."

I troškovi povezani sa skrbi oko oboljelog vrlo su visoki. Xuan Quack mijenjala je poslove i preselila se, na koncu, natrag svojoj 62-godišnjoj oboljeloj majci. Zajedno sa svojom braćom brine o majci 24 sata dnevno: ne samo o lijekovima i tjelesnoj njezi, nego i o tome da joj pruži što više radosnih trenutaka.

"Često je sretna. Mislim da su to trenuci kada sam stvarno zahvalna što sam ovdje, kraj nje, da sudjelujem u tim momentima i s njom ih dijelim," kaže Quack.

Udruga skrbnika kaže da su troškovi zdravstvene skrbi za oboljele od Alzheimerove bolesti trostruko veći od onih drugih starijih osoba. Jedno neovisno istraživanje pokazuje da Alzheimerova bolest američku vladu godišnje košta 148 milijardi dolara za skrb oboljelih.

U ime ove udruge, pred senatskim odborom je govorila prva dama Kalifornije Maria Shriver, tražeći veće financiranje istraživanja kao i financijsku pomoć skrbnicima. Njezin otac Sergeant Shriver boluje od te bolesti. On je svojedobno bio političar i prvi direktor Mirovnog korpusa.

"Znam da će trebati mnogo hrabrosti da se provedu neke od naših preporuka. Ali, isto tako sigurno znam da ako se da veća financijska podrška briljantnim znanstvenicima, poput onih koje sam i sama upoznala u istraživačkim laboratorijima diljem zemlje, da će oni iznaći lijek koji će usporiti, a možda čak i spriječiti propadanje izazvano Alzheimerovom bolešću," izjavila je Shriver.

Udruga skrbnika oboljelih od Alzheimerove bolesti upozorava da, ukoliko se ne nađe način za usporavanje nastupa bolesti, a potom i sprečavanje bolesti, troškovi skrbi bolesnika dostići će krizne razmjere.

XS
SM
MD
LG