Linkovi

Barack Obama još uvijek jako popularan među svojim sugrađanima


Europska turneja predsjednika Baracka Obame dolazi u trenutku dok on i dalje uživa snažnu podršku američke javnosti.

Dok se svjetski čelnici upoznaju s novim američkim predsjednikom, na umu im je i činjenica da je Barack Obama vrlo popularan u Sjedinjenim Državama. Ankete pokazuju da 60 posto Amerikanaca pozitivno ocjenjuje predsjednikov rad, što je samo neznatni pad popularnosti u odnosu na siječanj, kada je Obama preuzeo dužnost.

Nacionalna anketa koju je provelo Sveučilište Quinnipiac iz Connecticuta pokazuje da 58 posto ispitanika smatra da predsjednik dobro obavlja svoj posao, dok 31 posto misli suprotno.

Jedan od autora ankete, Peter Brown, kaže: "Glavno je pitanje hoće li on održati tu popularnost kako vrijeme bude odmicalo, naročito ako se ekonomija uskoro ne oporavi. Za sada, građani su mu spremni dati šansu."

Oporavak ekonomije je jedan od Obaminih prioriteta. To je također i središnja tema njegova posjeta Europi.

Za vrijeme prošlogodišnje predsjedničke kampanje, Barack Obama je stekao reputaciju uvjerljivog i nadarenog govornika. Tu vrlinu on koristi i kao predsjednik - kaže republikanac Ken Duberstein, bivši predstojnik ureda predsjednika Ronalda Reagana. Obama se obraća izravno američkom narodu, bez ikakvih medijskih filtera, i zato ga građani podržavaju i spremni su biti strpljivi – kaže ovaj istaknuti republikanac.

Republikanska stranka, koja je u oporbi, najžešće kritizira Obamin ogromni proračun. No, barem za sada, ona nije pridobila nove, neodlučne glasače već može računati jedino na podršku ‘starih’ pristaša stranke – kaže Peter Brown.

"Nesto malo više od jedne četvrtine glasača ima pozitivno mišljenje ili preferira Republikansku stranku. To je za nju vrlo loše jer, očigledno, u ovom trenutku ona nije privlačna većini glasača," kaže Brown.

Stručnjaci kažu da bi se situacija mogla promjeniti ako se ekonomska situacija ubrzo ne počne popravljati. Ken Duberstein kaže da se, za sada, čini da Amerikanci ‘navijaju’ za predsjednika Obamu.

"Amerikanci žele trenutačne rezultate. Međutim, za rješavanje ove situacije trebat će vremena i mislim da će se ljudi jednostavno morati strpiti. Pitanje je kolikog će trajati njihovo strpljenje i dobra volja," kaže Duberstein.

Na kraju dodajmo i to da nije popularan samo Barack Obama – popularna je i njegova supruga. Prva dama Michelle Obama uživa podršku oko 72 posto ispitanika u anketi tv-mreže ABC i dnevnika Washington Post.

XS
SM
MD
LG