Linkovi

U 'tvrđavi Strasbourg' protuslovna mišljenja o NATO-u


Dok su oči cijelog svijeta bile uprte na London, gdje je danas završio summit najvećih svjetskih ekonomija G- 20, koncentracija se polako preusmjerava na Strasbourg i Kehl. Ovai gradovi u Francuskoj i Njemačkoj domaćini su obljetničkog summita NATO saveza, koji počinje sutra, na kojem po prvi put kao članice sudjeluju i Hrvatska i Albanija.

U Strasbourgu su zatvorene škole, a 15 tisuća pripadnika policije i vojske osigurava skup, uz striktne mjere sigurnosti. Ove izuzetne mjere koštaju 147 milijuna dolara i trebale bi zaštiti državnike, ali i kontrolirati između 20 i 50 tisuća ljevičarskih aktivista, koliko se vjeruje da će ih prirediti prosvjed. Iz ovog francuskog grada javlja Mandy Clark.

Jedan francuski vojnik zabija stup u zemlju, kako bi postavio nosač za bodljikavu žicu oko privremene vojne baze u središtu Strasbourga. Zapravo, toliko je bodljikave žice u ovom gradu postavljeno da ga stanovnici sad zovu "tvrđava Strasbourg". Tisuće vojnika i policajaca nalazi se u gradu kako bi ga osiguravalo od nasilnih prosvjeda tijekom summita NATO saveza.

Čelnici država članica okupljaju se ne samo kako bi proslavili šezdesetu godišnjicu NATO-a, već kako bi pozdravili povratak Francuske u zapovjednu strukturu saveza i poželjeli dobrodošlicu novim članicama Hrvatskoj i Albaniji.

Francuski je predsjednik nedavno objavio odluku o povratku njegove zemlje u zapvjednu strukturu NATO saveza, što je bilo prilično kontroverzno pitanje u Francuskoj. Na dnevnom redu summita naći će se operacije NATO saveza širom svijeta.

Francuske i njemačke snage sigurnosti praktički su stavile gradove domaćine u izolaciju i ponovno je uspostavljena pogranična kontrola dokumenata. Nicole Ramrath pripadnica je njemačke policije. Kaže da su ovakve mjere sigurnosti nužne: "Savezna njemačka policija mora provjeravati osobe i njihove putovnice kako bi spriječili prosvjednike da dođu u Njemačku i učine nešto na štetu njemačke sigurnosti. Zato poduzimamo ovakve mjere.

Mnogi prosvjednici kažu da ne planiraju nikakvo nasilje, ali da žele da se njihova poruka shvati. Daniel Viesnik mirovni je aktivisti protiv NATO-a, a ovdje je stigao iz Britanije. On želi da se NATO promjeni: "U najmanju ruku NATO se mora vratiti natrag u ulogu čisto obrambenog saveza i okončati svoj mandat koji mu daje pravo na poduzimanje agresivnih akcija, kao što smio vidjeli u Afganistanu."

Na ulicama Strasbourga nailazimo na razne osjećaje. Jedan prolaznik kaže da za Francusku 'nije važno da bude članica NATO saveza'. Dodaje da bi francusko članstvo moglo značiti 'više rata'. Jedna prolaznica pak kaže da će članstvo u NATO savezu potaknuti solidarnost protiv eventualnog napada na druge zemlje članice.

Lokalno stanovništvo plaća cijenu ovog summita. Mnogi biznisi bit će tijekom summita zatvoreni ili očekuju značajni pad prometa, kako će većina građana ostati kod kuće. U ovom trenutku Strasbourg se nalazi na visokom stupnju spremnosti i nada se da će ostati miran tijekom održavanja summita.

XS
SM
MD
LG