Linkovi

Nova američka strategija za 'najopasnije mjesto na svijetu'


Predsjednik Barack Obama objavio je plan o slanju još četiri tisuće vojnika u Afganistan te o jačanju diplomatskih inicijativa prema Pakistanu. Iz Bijele kuće javio se Kent Klein.

Predsjednik Obama rekao je da njegova strategija ima jasan cilj: "Razbiti, razoružati i poraziti al-Qaidu u Pakistanu i Afganistanu, te spriječiti njihov povratak u bilo koju od ovih dviju zemalja. To je cilj koji mora biti postignut. To je borba koja ne može biti pravednija. A našim protivnicima, teroristima, poručujem: porazit ćemo vas."

Predsjednik Obama je rekao da je za Washington pogranično područje Afganistana i Pakistana "najopasnije mjesto na svijetu". "Tu organizatori napada od 11. rujna 2001. planiraju nove napade" – rekao je predsjednik.

Oko četiri tisuće vojnika pridružit će nedavno najavljenom pojačanju od oko 17 tisuća vojnika i specijalaca koje predsjednik želi poslati u Afganistan u sljedećih nekoliko mjeseci. Do listopada, američki kontingent u toj zemlji trebao bi dostići 59 tisuća. Nova strategija stavlja naglasak na obuku i jačanje afganistanskih snaga sigurnosti, kako bi one jednog dana preuzele odgovornost za sigurnost u zemlji.

Strategija se također više koncentrira na Pakistan. Predsjednik je rekao da stabilnost u toj zemlji ovisi o porazu al-Qaide i njenih saveznika: "Oni su odgovorni za smrt mnogih pakistanskih vojnika i policajca. Ubili su Benazir Bhutto. Dižu u zrak kuće, prekinuta su strana ulaganja, ugrožena stabilnost države. Budite sigurni: al-Qaida i njeni ekstremistički saveznici predstavljaju tumor koji prijeti Pakistanu iznutra."

Predsjednik Obama zatražio je od Kongresa da odobri jednu i pol milijardu dolara za izgradnju škola, cesta i bolnica u Pakistanu, kao i za ekonomski razvoj regije uz pakistansko-afganistanske granice. Ukoliko ne investiramo u njihovu budućnost - dodao je predsjednik Obama - naši će napori u Afganistanu i Pakistanu propasti.

Predsjednikov proračun inače uključuje dodatna sredstva za diplomaciju i programe inozemne pomoći. Međutim, predsjednik traži od vlada Pakistana i Afganistana transparentnost u trošenja američkog novca te smanjenje korupcije. Dodao je da Washington neće tim zemljama izdati 'bjanko ček.'

Gospodin Obama je rekao da je još jedan važan dio njegove strategije proces pomirenja u Afganistanu, što bi moglo navesti neke talibane da odustanu od sukoba: "Jezgra talibana je beskompromisna. Njima se mora odgovoriti silom, i mora ih se poraziti. No, postoje i oni koji su se latili oružja su na to bili prisiljeni, ili im je ponuđen novac. Tim se Afganistancima mora ponuditi drugačiji smjer."

Washington će za svoju novu strategiju zatražiti vojnu i financijsku pomoć međunarodne zajednice, prvenstveno na summitu NATO-a sljedeći tjedan. "Svijet će platiti previsoku cijenu ako Afganistan padne u kaos ili ako se al-Qaida ponovno razmaše. Moramo reagirati – ne zbog toga što želimo pokazati svoju moć, već zbog toga što o tome ovise naš mir i sigurnost.

Američki predsjednik nije otkrio koliko će nova strategija za dvije azijske zemlje koštati, niti koliko će dugo američke snage ostati u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG