Linkovi

U knjizi "Tortura i istina" objelodanjeni iskazi zatvorenika CIA-e o pretrpljenim mučenjima


Nove mračne pojedinosti o pretrpljenoj torturi, koje su iznijeli neki zatvorenici CIA-je na tajnim lokacijama izvan Sjedinjenih Država, sada su objelodanjeni u jednoj novoj knjizi. To je ponovno rasplamsalo rasprave o tome što bi administracija predsjednika Obame trebala učiniti u vezi istrage oko politike pritvaranja osumnjičenika koju je provodila administracija Georgea Busha.

Novinar i pisac Mark Danner neće reći kako je u njegove ruke dospio jedan dokument Međunarodnog odbora Crvenog križa, iz 2007. godine, namijenjen samo očima visokih dužnosnika administracije Georgea Busha. Prošli tjedan, međutim, časopis New York Review of Books objavio je izvode iz intervjua stručnjaka Crvenog križa s četrnaestoricom pritvorenika u članku iz pera Marka Dannera. Danner kaže da su sličnosti u iskazima zatvorenika upravo zaprepašćujuće:

"Ono što ističe Crveni križ u svom izvješću je činjenica da, - premda su zatvorenici bili držani u strogoj izolaciji i nisu imali nikakve kontakte ni međusobno ni s bilo kim drugim osim istražitelja, bilo u tajnim zatvorima ili u Guantanamu - njihovi se iskazi preklapaju i u najsitnijim detaljima, i u općoj slici, i u malim pojedinostima."

Danner, autor knjige "Tortura i istina," kaže da su optužbe iznesene Crvenom križu nakon što su zatvorenici bili prebačeni u centar Guantanamo, na Kubi, 2006. Danner opisuje kako su zatvorenici govorili o svojem zatočenju na različitim tajnim lokacijama u svijetu:

"Zatvorenici su bili držani goli tjednima, pa i mjesecima … u malim ćelijama u kojima je temperatura umjetno održavana vrlo hladnom, ponekad u tolikoj mjeri da bi zatvorenici – kako je rekao jedan dužnosnik – poplavjeli."

Prvi teroristički osumnjičenik 'velikog kalibra,' zarobljen nakon napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001., bio je Palestinac, rođen u Saudijskoj Arabiji, Abu Zubaida. Danner opisuje metodu ispitivanja za koju su Zubaida i drugi zatvorenici rekli da su joj bili podvrgnuti:

"Bili su lisicama prikovani na isto mjesto. Abu Zubaida je bio lisicama vezan za stolicu tri tjedna bez da se uopće mogao pomaknuti, tako da su mu noge bile pune plikova."

Danner kaže da su istražitelji CIA-je držali Zubaidu stalno budnim tri tjedna koliko je bio prikovan u stolici, prskajući mu lice vodom kad god bi zaspao. U izvješću Crvenog križa kaže se da su sva četrnaestorica zatvorenika bili podvrgnuti nasilnom lišavanju sna, premlaćivanju, gušenju vodom, te da su svi bili opetovano udarani u zid. Izvješće zaključuje da sve opisano 'predstavlja torturu,' kao i 'okrutan, neljudski i degradirajući tretman.'

Crveni križ nije zanijekao postojanje izvješća na koje se poziva Danner, ali je priopćenjem izraženo žaljenje da je njegov sadržaj objavljen javnosti, jer se radilo o povjerljivom dokumentu. Crveni križ je odgovoran za osiguravanje da se zemlje pridržavaju odredaba Ženevskih konvencija. 'Procureno' izvješće navelo je Američki savez za čuvanje građanskih sloboda da pozove na provođenje neovisne istrage o tim navodima.

Dok je još bio predsjednik, George Bush je potvrdio da je CIA koristila – njegovim riječima – 'alternativne procedure ispitivanja' na malom broju osumnjičenih terorističkih čelnika i operativaca, zatvorenih na lokacijama izvan Sjedinjenih Država. On je ustrajao da su te procedure zakonite.

Upitan o mogućoj istrazi, predsjednik Obama je rekao da bi svatko tko počini zločine trebao biti sudski gonjen, ali da je njegov fokus usmjeren prema budućnosti, a ne prošlosti. No, časopis Newsweek je u ponedjeljak izvijestio da se predsjednik Obama priprema objaviti tri memoranduma ministarstva pravosuđa iz vremena Busheve administracije, u kojima se ocrtavaju pojedinosti o metodama ispitivanja osumnjičenika za terorizam.

XS
SM
MD
LG