Linkovi

'Prije nego što postane bolje, bit će još gore' - predsjednik Obama održao prvi 'online' susret s građanima


Predsjednik Obama odgovarao je danas na cijeli niz pitanja o ekonomiji i drugim temama tijekom prvog "online sastanka" s građanima kojeg održava neki američki predsjednik.

Predsjednik je odgovarao na pismena i snimljena pitanja koja su podnesena web sajtu Bijele kuće i koja su naišla na najveći interes. Oko 93 tisuće osoba podnijelo je pitanja, a više od 3 i pol milijuna njih je glasovalo za najpopularnija.

Predsjednik je iskoristio i ovaj forum za promicanje svog ekonomskog plana, naglašavajući da će on pomoći stabiliziranju gospodarstva i postaviti solidne temelje za prosperitet. Barack Obama upozorio je da će sadašnja recesija najvjerojatnije rezultirati novim gubicima radnih mjesta, možda sve do kraja ove godine.

Predsjednik je pozvao i na reformiranje zdravstvenog sustava, kako bi liječenje i zdravstvena njega bili dostupniji građanima. Založio se i za smanjivanje poreza za srednju klasu i promicanje obnovljivih izvora energije, kako bi zemlja postala neovisna o uvoznoj nafti. Američki je predsjednik također dodao da će uskoro objaviti svoj plan za pomoć američkoj auto-industriji.

Predsjednik Obama je danas također izjavio da američku ekonomiju očekuju "teška vremena" i predviđa da će se situacija pogoršati prije negoli se počne poboljšavati. Dodao je da će Amerikanci morati biti strpljivi i uporni u nastojanjima da se počnu otvarati nova radna mjesta.

Američki je predsjednik ovo izjavio odmah nakon objave da je prošli tjedan broj građana koje su se po prvi put prijavili za pomoć neuposlenima opet bio rekordno visok. Novo vladino izvješće pokazuje da u ovom trenutku više od 5 milijuna i 600 tisuća osoba prima pomoć za neuposlene duže od tjedan dana.

Istovremeno administracija predsjednika Obame traži proširenje ovlasti kako bi mogla nadgledati velike financijske tvrtke, regulirajući razinu poslovnog rizika i utvrđujući organizirani način preuzimanja neke kompanije, ukoliko predstavlja rizik za cijeli financijski sustav. Ove regulativne promjene trebaju odobrenje Kongresa. Vlada već sad ima ovlasti da preuzme kontrolu nad bankama koje su na rubu kolapsa, likvidira njihove nelikvidne zajmove i postavi novu upravu.

XS
SM
MD
LG