Linkovi

Bollywoodska zabava na američkim koledžima


Oskari dodijeljeni filmu Slumdog Millionaire privukli su novu pozornost na Indiju i na bollywoodski kinematografski stil glazbe i koreografije. Za američke studente, međutim, to nije nikakva novost – na razini koledža, natjecanja u bollywoodskom stilu održavaju se diljem Amerike, svake zime i početkom proljeća. Posjetimo redovito godišnje bollywoodsko natjecanje u Berkleleyu, u Kaliforniji ...

Kad se studentarija ovako “zapali,” to je obicno zbog nogometa, kosarke... U dvorani Zellerbach, Sveucilista Kalifornije u Berkeleyju, oko dvije tisuće studenata klice plesnim natjecateljima i njihovoj sentimentalnoj, pretjeranoj bollywoodskoj glumi.

Na pozornici, u egzoticnim kostimima od svile, ukrasenima sljokicama, dvadeset je studenata bollywoodskog tima Sveucilista Kalifornije u Los Angelesu. Nashaa, kako sebe zovu, jedan je od osam timova koji sudjeluju na najvecem plesno-filmskom natjecanju u Sjedinjenim Drzavama.

Uz snimljenu glazbu iz bollywoodskih filmova, koja se razlijeze preko zvucnika, oni izvode svoje osmominutne plesno-pripovjedacke numere, pjevaju, pod navodnicima, na hindi jeziku, imitiraju samo, uz zvucnu projekciju. Teme njihovih prica su klasika Bollywooda, indijskog Hollywooda – momak upoznaje djevojku, djevojka momka odbija, momak cini nesto dramaticno i djevojku osvaja. Sve zavrsava obaveznim happy endom – dvoje se vjencava.

"Bollywood je bajka, nema veze sa stavrnoscu," kaže plesacica Vora, koja studira biznis i administraciju na Sveucilistu Southern California. "Ovo je bijeg iz stvarnosti, zato je to tako popularno u Indiji, Bollywood je jedna vrsta bijega. Pjesma, ples, slavlje i veselje, idealna ljubav. To vam je kao Romeo i Julija, na cracku, na steroidima."

Vora i drugi plesaci tipicni su studenti indijskog porijekla, rodjeni u Sjedinjenim Drzavama – ambiciozni i marljivi. Vjeruju li u savrsene ljubavne price?

"Bollywood, to su vam ideje nasih roditelja i od djetinjstva su duboko u nas usadjene. Znate vec – naci idealnu djevojku, itd. Zato je to za nas potpuno prirodno kad radimo bollywoodsku koreografiju," kaže Vora.

"Ja u tim filmovima ne vidim nikakvo stereotipiziranje," kaže Ronak Vashi, voditeljica bollywoodskog tima sa Sveucilista Northwestern. Ljubavne price i likovi u njima, kaze ona, jednako su europska koliko i juznoazijska tradicija. Kao Pepeljuga, dodaje, svi ovdje odrastaju uz tu pricu.

Takva je otprilike i prica koju prezentira njena skupina. Marljive i dobre djevojke koje momci ne zamjecuju... "A onda se pretvaramo u zanosnije i strastvenije verzije sebe, nalazimo momke, zaljubljujemo se, svi su sretni i zadovoljni na kraju," kaže Ronak.

Sladunjavo, banalno, seksisticko... kako god bilo, Bollywood godisnje izbaci vise od dvije i pol tisuce takvih pjesama i koreografija. Spoj obicno istocnoindijskih klasika i Bhangre, plesa koji potjece iz Punjaba, a sada i hip-hopa, jazza, salse, folka. Na stotine studentskih grupa izvode ih u natjecanjima diljem Amerike, od New Yorka i Philadelphije do Chicaga i Berkeleyja.

XS
SM
MD
LG