Linkovi

Američka administracija reagira na prelijevanje meksičkog narko-nasilja u SAD


Administracija predsjednika Obame objavila je da upućuje dodatne agente, te opremu, na jugozapadnu granicu, kako bi se pomoglo u suzbijanju nasilja između različitih meksičkih narko-kartela, koje se već prelilo i na teritorij Sjedinjenih Država. Dio ovog plana uključuje i američku pomoć vrijednu 700 milijuna dolara namijenjenu meksičkim državnim snagama koje se bore protiv trgovine drogom.

Nasilje povezano s krijumčarenjem droge već je dovelo do gubitka života nekoliko tisuća ljudi u Meksiku. Sada se ovo nasilje prelijeva i u Sjedinjene Države. Neki su američki gradovi već zabilježili nasilne incidente povezane s meksičkim narko bandama. Prema planu predsjednika Obame, Sjedinjene će Države poslati dodatne agente, opremu i stručnjake na svoju jugozapadnu granicu.

Ministrica državne sigurnosti Janet Napolitano izjavila je sljedeće: „Mi imamo dvostruki cilj. Jedan dio odnosi se na pomoć vladi Meksika, kako bi razbila ove ogromne narko-kartele, koji svakodnevno prebacuju velike količine ilegalnih narkotika u našu zemlju. Drugi cilj je da se zaštitimo od povećanog nasilja unutar Sjedinjenih Država koje je posljedica naših akcija u Meksiku.“

Napolitano dodaje da se nasilje unutar Sjedinjenih Država prvenstveno odvija između meksičkih kartela.

Administracija predsjednika Obame planira udvostručiti sigurnosne snage unutar granice koje će uključivati lokalne, državne i savezne agente. Washington će također dodati 16 novih agenata za borbu protiv droga na jugozapadu zemlje.

Američka vlada pohvalno se izrazila o naporima meksičke vlade u borbi protiv narko kartela. Meksički je predsjednik Felipe Calderon angažirao 36 tisuća vojnika kao dio tog napora.

Američka državna tajnica Hillary Clinton doputovala je u Meksiko, gdje će sudjelovati u takozvanoj Meridia inicijativi, zajedničkom naporu Sjedinjenih Država i Meksika u borbi protiv nasilja uzduž njihove granice.

XS
SM
MD
LG