Linkovi

Sa sjevernoameričkog tržišta, nepovoljne vijesti o prodaji turističkih aranžmana za Hrvatsku u nadolazećoj ljetnoj sezoni


Nakon europskih tržišta, nepovoljne vijesti o prodaji turističkih aranžmana za Hrvatsku u nadolazećoj ljetnoj sezoni stižu i sa sjeverno-američkog tržišta.

Globalna ekonomska kriza uzima danak u zanimanju američkih turista za putovanja u Europu i Hrvatsku. Prema najnovijim podacima promet s ovdašnjeg tržišta prema destinacijama u Europi pao je između devet i 13 posto.

Najveći pad bilježi Britanija zbog čega je britanska turistička zajednica pokrenula poseban program s nižim cijenama, kaže nam Nevenka Komarica, predstavnica Hrvatske turističke zajednice za SAD.

"Na žalost, mi u Hrvatskoj nismo organizirali takve posebne pakete i ponudu novih aranžmana gdje bi se pokazalo da je Hrvatska zemlja u koju se može putovati jeftinije ove godine. Radi se o globalnoj krizi i vjerujem da trebamo slijediti trendove susjednih zemalja i drugih europskih destinacija," kaže Komarica.

Američki turisti, prema riječima Nevenke Komarice, imaju i neke konkretne primjedbe: "Imamo malo problema što se tiče hotelskog smještaja. Amerikanci nam se žale da su cijene previsoke i da u ovoj situaciji globalne ekonomske krize vode računa što se nudi za cijenu koju plaćaju. Dobro je međutim što je u posljednje vrijeme dolar ojačao prema euru pa smo još uvijek donekle atraktivni Amerikancima."

Nepovoljne vijesti stižu i iz specijaliziranih agencija u New Yorku koje prodaju avionske karte za Hrvatsku.

"Na žalost, i kod njih se bilježi veliki pad u siječnju. Booking je slabiji između 25 i 30 posto premda valja naglasiti da je početkom godine zanimanje uvijek slabije. Što se turizma tiče, ovo će biti jedna specifična godina i nadamo se da ćemo ju uspjeti prebroditi," kaže Komarica.

Nešto optimističniji podaci stižu iz agencija koje se bave organiziranjem kružnih putovanja luksuznim brodovima po Jadranu.

"Što se tiče kružnih putovanja Jadranom to je za sada jedini segment gdje se ne bilježe nikakvi gubici. Naime, kad Amerikanac kupi kružno putovanje Jadranom on već od agencije dobiva popust i to 600 dolara po karti," kaže Komarica.

Nevenka Komarica vjeruje da će hrvatsko ministarstvo turizma poduzeti odgovarajuće mjere jer je Hrvatska kao turistička destinacija još uvijek relativno skupa u odnosu na druge europske zemlje.

XS
SM
MD
LG