Linkovi

Zapovjednik NATO-a odao priznanje reformi hrvatskih oružanih snaga


Pred senatskim Odborom za oružane snage održana je rasprava o aktivnostima Sjeverno-atlantskog saveza na kojoj je govorio general John Bantz Craddock, glavni zapovjednik NATO-a. Između ostaloga, visoki američki časnik pohvalio je napredak hrvatskih vojnih reformi.

Na raspravi u Senatu najviše se govorilo o misiji NATO saveza u Afganistanu koja se suočava sa sve većim izazovima talibana i drugih pobunjeničkih skupina. Što se tiče proširenja NATO saveza, u pisanoj izjavi general Craddock izvijestio je da su protokoli o uključenju Hrvatske i Albanije u NATO savez potpisani te da je u tijeku proces njihove ratifikacije od strane zemalja članica. "Zadovoljan sam napretkom Albanije i Hrvatske na vojnom planu te imam pouzdanje u postojeće planove tih zemalja i NATO-a. Obje zemlje već su vrijedni sudionici u NATO misiji u Afganistanu" - ustvrdio je general Craddock.

Visoki američki časnik izvijestio je senatore i o situaciji u širem području Balkana. Prema njegovim riječima, ostvaren je značajan napredak na polju vojnih reformi unatoč - citiramo – teškim političkim, ekonomskim i društvenim izazovima. NATO-ovo zapovjedništvo u Europi na summitu u Bukureštu prošle godine podržalo je ulazak zemalja Jadranske povelje, Hrvatske, Albanije i Makedonije, u NATO, održalo je intenzivni dijalog s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom po tom pitanju te potiče Srbiju da se približi Savezu, izvijestio je general Craddock.

Zapovjednik NATO saveza dodao je da će se nastaviti s intenzivnim radom na ubrzavanju obrambenih reformi na Balkanu te u rješavanju najtežih pitanja. General Craddock je kazao da to uključuje uvježbavanje i opremanje snaga za pomoć stabilizacijskim operacijama u Iraku i Afganistanu te suradnju na protuterorističkim djelatnostima. „NATO-ova nazočnost ključna je za sigurnost i stabilnosti u ovoj potencijalno nesigurnoj regiji“, ocijenio je general Bantz Craddock, glavni zapovjednik NATO saveza, u izvještaju predočenom senatskom Odboru za oružane snage.

Ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Estonije, Makedonije, Latvije i Litve, kao i izaslanici šefova diplomacije Sjedinjenih Država i Crne Gore održali su danas u Rigi sastanak posvećen uključenju zapadnog Balkana u euro-atlantske integracije. Albaniji i Hrvatskoj sa sastanka su upućene čestitke u povodu njihovog skorog učlanjenja u NATO.

XS
SM
MD
LG