Linkovi

Administracija predsjednika Obame objavila plan otkupa nelikvidne imovine banaka


Administracija predsjednika Obame objavila je plan kojim se treba pomoći u uklanjanju do bilijun dolara takozvanih “toxic assets”, odnosno nelikvidne imovine iz bankarskih bilanci. Gospodin Obama je rekao da je riječ o suradnji između vlade i privatnih ulagača kako bi se banke rasteretile što bi im omogućilo nastavak kreditiranja.

“Program predviđa osnivanje fondova za otkup te imovine, za koje će vlada osigurati glavninu financiranja od početnih 500 milijardi dolara, do potencijalno jednog bilijuna dolara” - kazao je ministar financija Timothy Geithner.

Novi plan američkog ministarstva financija za otkup nelikvidne imovine iz bilanci banaka, uzrokovao je nagli rast vrijednosti dionica na Wall Streetu donoseći glavnim pokazateljima najveći postotni rast od listopada. Cijela se situacija vrlo pozitivno odrazila i na burze u Aziji i Europi.

Ulagači su također ohrabreni novim podacima s tržišta nekretnina. Nacionalni savez agencija za nekretnine objavio je da je prodaja postojećih kuća porasla za 5,1 posto u veljači, što je najveći skok od srpnja 2003. godine.

Kritičari plana Obamine administracije tvrde da će on favorizirati ulagače na račun poreznih obveznika.

XS
SM
MD
LG