Linkovi

Predsjednik Obama koristi ekonomsku krizu kako bi primorao Kongres na akciju u vezi s energetikom te reformom zdravstva i školstva


Protekli je tjedan bio izazovan za novog predsjednika koncentriranog na obnovu povjerenja javnosti u ekonomiju čija je sudbina i dalje neizvjesna. Predsjednik je doživio i jedno nepoželjno odvraćanje pažnje u obliku javnog zgražanja zbog milijuna dolara isplaćenih u bonusima rukovodiocima divovske osiguravajuće kompanije American International Group – AIG – koja je primila pomoć iz paketa američke vlade za stabiliziranje gospodarstva.

Pitanje isplate ovih bonusa pokrenulo je pravu oluju na Capitol Hillu. Članovi Kongresa iz obje političke stranke brzo su se udružili u kritikama. Zastupnički dom je uvjerljivom većinom glasova usvojio zakonski prijedlog o 90 posto poreza na bonuse direktorima AIG-a. Sličan zakonski prijedlog će se ovaj tjedan razmatrati u Senatu, iako pravni stručnjaci sumnjaju da je ta mjera ustavna.

Međutim, ova situacija s AIG-om prijeti da će skrenuti predsjednikovu koncentraciju s pokušaja obnove povjerenja u javnosti i unutar samih financijskih tržišta. Dugogodišnji politički analitičar i novinar New York Daily Newsa Tom DeFrank nedavno je gostovao u jednoj emisiji Glasa Amerike. "Postoji nevjerojatna količina ljutnje u ovoj zemlji i osjećaj da se Wall Street jednostavno obogatio na račun običnih ljudi koji strašno pate ovih dana" - rekao je DeFrank.

Predsjednik Obama kaže da razumije ogorčenje javnosti zbog situacije u AIG-u, ali također traži od građana da ne izgube iz vida veći cilj o izvlačenju američkog gospodarstva iz recesije. Predsjednik je iznio svoje stajalište izravno ljudima na jednom lokalnom skupu u četvrtak u Kaliforniji, a pojavio se isti dan i u jednom od najgledanijih zabavnih programa američke televizije – Tonight Show with Jay Leno na televizijskoj mreži NBC.

"Mislim da su Amerikanci došli do točke u kojoj shvaćaju da nam je trebalo vremena da se uvalimo u ovakvu zbrku. Trebat će nam vremena da se iz nje i izvučemo" - rekao je predsjednik.

Oporbeni republikanci vide priliku za sebe u ogorčenju javnosti zbog AIG-a. Čelnik republikanaca u Zastupničkom domu John Boehner želi ustanoviti kad je administracija saznala za bonuse u AIG-u i zašto nije učinila više na tome da ih spriječi: "Građani imaju pravo pitati što su demokrati učinili po tom pitanju? Imaju pravo od nas tražiti bolje solucije, i dobit će ih."

Zakonodavni prioriteti predsjednika Obame nešto su se usporili nakon prošlomjesečnog usvajanja zakonske mjere o stimuliranju gospodarstva. Profesor na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu Stephen Wayne kaže da predsjednik mora zadržati pritisak na Kongres kako bi se pozabavio složenim pitanjima poput zdravstvene zaštite, obrazovanja i energetike: "On koristi ovu krizu kao mehanizam za primoravanje na akciju da bi Kongres potaknuo na akciju, i to na brzu akciju, što je nešto što Kongres ne radi osim u slučaju krize."

Kongres je povukao brzi potez na usvajanju predsjednikova plana za stimuliranje gospodarstva. Međutim, mnogi stručnjaci predviđaju duže i složenije kongresne bitke glede pitanja poput zdravstvene zaštite i energetske neovisnosti.


XS
SM
MD
LG