Linkovi

Irak nakon šest godina: manje nasilja, više nade, ali i dalje ima problema


U petak se navršila šesta godišnjica početka američke invazije Iraka, koja je rezultirala zbacivanjem režima Saddama Husseina i prilično krhkim počecima demokracije u toj zemlji.No, američka je intervencija u toj zemlji bila praćena i političkim, etničkim i vjerskim tenzijama koje su – sredinom ovog desetljeća – dovele i do eskalacije nasilja.Sada je situacija znatno stabilnija a američka se vojska priprema za povlačenje. Međutim, pobjeda u Iraku još nije potpuno osigurana.

U posljednje vrijeme, iz Iraka stižu mahom dobre vijesti – žrtava je sve manje, pripreme za izbore dobro teku, a američka vojska se priprema za postupno povlačenje, u roku od sljedeće tri godine. "Na domak smo održivoj pobjedi, no nismo je još u potpunosti ostvarili" - tvrdi general Lloyd Austin, zamjenik zapovjednika američkog vojnog kontingenta u Iraku.

Austin dodaje da će američka vojska nastaviti s obučavanjem iračkih snaga, a pomagat će im i na nizu drugih područja – primjerice dajući zračnu potporu.Međutim, naglasak će u budućnosti biti na zadacima koje Iračani sami mogu obaviti. "U tome se sastoji termin 'održiva sigurnost' – nju jamče iračke snage, sa svojim kapacitetima.Mi ćemo biti u ulozi mentora, pomagača kada je to potrebno.Mislim da ćemo na kraju biti uspješni".

Ova je strategija u skladu s prošlomjesečnom odlukom predsjednika Baracka Obame da do kolovoza sljedeće godine Irak napuste sve američke borbene postrojbe.Do kraja 2011, iz Iraka bi se američke snage u potpunosti povukle.Tada bi američki ciljevi u toj zemlji trebali biti ostvareni – rekao je predsjednik. "Ova se strategija temelji na jasnim i ostvarivim ciljevima koje je podržao i irački i američki narod.Ciljevi se mogu sažeti ovako: želimo da je Irak suverena i stabilna zemlja koja je sposobna osloniti se sama na sebe".

U posljednje dvije godine u Iraku je postignut znatan napredak. Stručnjaci smatraju da ovaj uspjeh može objasniti s tri čimbenika: dolaskom američkih pojačanja u Irak, novom strategijom u borbi protiv pobunjenika te poboljšanjima u radu iračke uprave i iračkih sigurnosnih snaga.Međutim, stručnjaci upozoravaju da je prerano da bi se proglasila konačna pobjeda.

Bivši američki diplomat Wayne White, koji danas radi u washingtonskom Institutu za Srednji istok, smatra da će nadolazeće godine u Iraku možda biti isto toliko teške kao i prve godine američke intervencije. "Mnoge je stvari još uvijek vrlo teško predvidjeti.Previše se ljudi ponaša kao da je sve gotovo i da smo mi pobijedili.Ali, pred nama je još mnogo posla.Bit će novih problema pa i kriza.Ne znam hoćemo li ih prepoznati kao probleme.Recimo, mogući porast nasilja.Trebat će odlučiti jesu li Iračani sami sposobni nositi se s time, ili im ipak treba nova američka intervencija".

Međutim, Wayne White je uvjeren da će iračke snage u nadolazećim godinama moći preuzeti odgovornost za situaciju u zemlji. "Ne bi trebalo previše stavljati naglasak na kvalitetu iračkih službi sigurnosti.Tu smo grešku činili prije tri, četiri godine i to nas je dosta koštalo".

Michael O'Hanlon iz Instituta Brookings u Washingtonu prognozira da će plan predsjednika Obame o potpunom povlačenju iz Iraka do kraja 2011. godine vjerojatno biti ostvaren. "Dobra vijest glasi – taj se rat privodi kraju.Nasilje kakvog smo bili svjedoci od 2003. do 2007. gotovo je u potpunosti prestalo".

Michael O'Hanlon je uvjeren da Iračani do 2011 imaju dovoljno vremena da riješe svoje unutarnje probleme, od kojih je izdvojio arapsko-kurdski prijepor na sjeveru zemlje te aktivnost ekstremnih skupina. "Za to postoje dobre šanse. Međutim, ne treba zaboraviti da će i nakon sljedećih 18 mjeseci u Iraku biti oko 50 tisuća naših vojnika.Naše povlačenje iz Iraka odvijat će se postupno".

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Država često naglašava da su postignuća u Iraku još uvijek prilično krhka, iako je danas situacija znatno bolja nego prije godinu dana.Ministar obrane Robert Gates izjavio je nedavno da su temelji demokracije u Iraku još uvijek prilično nestabilni.No, bez obzira na to, nakon šest teških godina – dodao je Gates – Iračani se mogu nadati boljem. "Vjerujem da je pred iračkim narodom budućnost kakvoj se nikad prije nisu mogli nadati.Svakim danom postaje jasnije da će irački narod u budućnosti svoje probleme rješavati kroz politički proces, a ne oružjem.Već to je jedna velika promjena".

Ministar obrane je rekao da nakon šest godina zajedničkih američko-iračkih napora, Iračani danas slobodno biraju svoje političke predstavnike, političari poštuju zakon a cijela se nacija može nadati brzom gospodarskom razvoju.Robert Gates je prognozirao da će krajem 2011. godine situacija u Iraku biti znatno bolja nego u proljeće 2003., kada je počela američka intervencija u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG