Linkovi

Zastupnički dom Kongresa izglasao 90-postotno oporezivanje bonusa u kompanijama koje su primile državnu pomoć


Zastupnički dom američkog Kongresa je s velikom većinom glasova donio zakon kojim se uvodi 90-postotni porez na bonuse isplaćene zaposlenicima u tvrtkama koje su iz saveznog proračuna primile više od pet milijardi dolara pomoći.

Ova mjera odnosi se samo na uposlenike čija godišnja plaća iznosi najmanje 250 tisuća dolara.

Predstavnički dom je s 328 glasova za i 93 protiv, prihvatio zakon o kaznenim porezima na velike bonuse isplaćene u osiguravajućem divu AIG, banci Merrill Lynch i drugim financijskim tvrtkama, saniranim milijardama dolara poreznih obveznika.

Ministar financija Timothy Geithner je u interviewu za CNN rekao da preuzima “potpunu odgovornost” za kontroverzu oko isplate bonusa u osiguravajućoj kompaniji AIG naglasivši da on nije ranije znao da će doći to tih isplata.

Isplata 165 milijuna dolara bonusa u AIG-u, kompaniji kojoj je vlada dala 170 milijardi dolara pomoći, izazvala je veliko nezadovoljstvo među zastupnicima u Kongresu i val ogorčenja među američkim građanima.

Manja skupina prosvjednika okupila se blizu Wall Streeta u New Yorku izražavajući svoje nezadovoljstvo zbog isplate bonusa u AIG-u te zbog drugih financijskih skandala. Istodobno su održani slični prosvjedi na stotinjak mjesta u 30 američkih saveznih država.

Tako su u New Hampshireu održani prosvjedi ispred 11 banaka, zbog, kako je rečeno – korporacijske pohlepe te zbog toga što su plaće izvršnih direktora potpuno izvan kontrole, s milijunskim bonusima, dok uposlenici u tim istim kompanijama jedva sastavljaju kraj s krajem.

Prosvjednici su poručili da su Amerikanci na posljednjim izborima glasovali za promjene te da je vrijeme da Kongres zna da se od njih očekuje da to tih promjena i dođe.

XS
SM
MD
LG