Linkovi

Zbog recesije, bogati Amerikanci ostaju bez luksuzne robe


Ekonomska kriza pogađa i bogate Amerikance. Firme koje u procesu sudske ovrhe oduzimaju imovinu zbog neplaćanja zajma imaju sve više posla. Često se plijeni i luksuzna roba poput jahti i privatnih mlažnjaka. Jedna takva tvrtka na Floridi ima četiri puta više posla nego prije.

Randy Craft je iskusni plijenitelj - trenutno je najviše posla s luksuznim plovilima. Samo u prošlom tjednu zaplijenio ih je u čak šest saveznih država:

"Kada dođem do takvog čamca, obično čekam dok nikoga ne bude u okolini. Onda uskočim i nastojim što brže upaliti motor. U 90 posto slučajeva uspijemo i nitko ne zna što se događa dok se posao ne obavi," kaže Randy Craft.

On radi za tvrtku International Recovery Group ili IRG, jednu od najvećih koje se bave zapljenom luksuzne robe - kad vlasnici nisu u stanju plaćati svoje financijske obveze. Taj posao može biti i opasan. Craft kaže da su mu prijetili i lopatom, a bio je i meta jurećih automobila i glisera:

"Ekonomija je u lošem stanju, sve ide nizbrdo i zato su ljudi vrlo ljuti i traže načine kako da se osvete."

Prodaja brodova i jahti strmoglavo je rasla do 2006. Sada ih treba otplaćivati i to je sve teže. IRG trenutačno raspolaže s 24 zaplijenjena broda. Vlasnik IRG-a, Ken Cage, kaže da oduzimanje luksuzne robe najčešće traže banke:

"U ovo doba prošle godine imali smo za 200 posto više posla nego godinu prije. Ove godine imamo za 300 do 400 posto više posla."

Razlog za to je – recesija:

"Najviše pogađa ljude koji su prije tri ili četiri godine bili vrlo uspješni," dodaje Ken Cage.

Najviše raste broj oduzetih plovila. Zaplijenjena su i tri privatna zrakoplova koji su sada prizemljeni u zračnoj luci na Floridi:

"Ne samo da se broj takvih slučajeva povećao nego je i vrijednost oduzetih stvari sve veća," pojašnjava Ken Cage.

Tu su i helikopteri, trkaći konji i egzotični automobili. Ken Cage procjenjuje da je oko 70 posto zahtjeva za zapljenom imovine povezano s problematičnim stanjem na tržištu nekretnina i tako će, čini se, biti sve dok se američko gospodarstvo ne oporavi.

XS
SM
MD
LG