Linkovi

Zeleni čaj odličan protiv upale desni


Zeleni čaj stoljećima je osnovni napitak u azijskim zemljama. Kako je postao sve popularniji u Sjedinjenim Državama, Europi i drugdje, tako je sve više studija ukazivalo na njegovu ljekovitost – ili, u najmanju ruku, blagotvornost! – u čitavom nizu prilika, od mršavljenja, pa do prevencije raka i bolesti srca i krvnih žila. Jedno novo istraživanje je ustanovilo da zeleni čaj pomaže i zdravlju desni.

U uredu Kennetha Kornmana, moderni i vrlo sofisticiran aparat za kavu radi, po želji, i – zeleni čaj. "Čujem od osoblja koje naručuje naše potrepštine da je zeleni čaj vrlo popularan u čitavom uredu," kaže Kornman.

Ako itko, Kornman vjerojatno zna i zašto: on je, naime, urednik časopisa Journal of Periodontology, u kojemu je zeleni čaj dobio sjajnu ocjenu. U broju od ožujka, objavljena je studija u kojoj je analiziran velik broj faktora iz načina života 940 sredovječnih Japanaca, uključujući i pranje zubiju, pušenje i pijenje zelenog čaja.

"Ono što su ustanovili je da je pijenje zelenog čaja značajan faktor obrane kod upale desni, odnosno periodontitisa, u svakom mjerenom parametru. Dakle: manje krvarenja, blaži stupanj upale, i tako dalje," kaže Kornman.

Periodontitis je kronična upalna bolest koja pogađa desni i kost u koju su uloženi zubi. Uzročnici upale su bakterije u ustima, a otežavajući faktor je loša higijena zubiju i usta. Kornman kaže da bi prisutnost kemijskog spoja katehina u zelenom čaju mogla objasniti zašto on smanjuje stupanj upale desni.

"Taj kemijski spoj, proučavan u laboratorijima u pročišćenom stanju, pokazao je vrlo zamjetnu sposobnost smanjivanja upala u čitavom tijelu, kao i sposobnost blokiranja rasta određenih bakterija. Među njima i onih koje bi mogle biti povezane s upalom desni," kaže Kornman.

Kornman kaže da studija naglašava vezu između zdravih desni i općenito zdravog tijela. Kronična upalna stanja međusobno djeluju jedna na druge, a svako od njih teret je za organizam, koji mu smanjuje sposobnost obrane od bolesti. Možda vrijedi onda početi piti zeleni čaj, premda Kenneth Kornman ističe da on nije zamjena za uredno pranje zubiju i redovite posjete zubaru.

XS
SM
MD
LG