Linkovi

Obama najavljuje osnivanje agencije koja bi nadgledala trošenje  paketa savezne pomoći


Predsjednik Obama je izjavio da isplate bonusa koje je velika američka osiguravajuća kompanija American International Group – AIG – isplatila svojim rukovodiocima pokazuje potrebu da se osnuje nova vladina agencija koja i nadgledala poslovanje kompanije koje primaju pomoć iz paketa za stabiliziranje gospodarstva. Američki predsjednik je izjavio danas u Kaliforniji da je u konzultacijama s Kongresom o stvaranju posebnog tijela koje bi imalo ovlasti nadgledati potrošnju iz paketa pomoći. Predsjednik Obama je izjavio da dijeli ogorčenje javnosti zbog bonusa od 165 milijuna dolara, dodajući kako to predstavlja "neprikladno" trošenje novca poreznih obveznika.

Ogorčenje američkog predsjednika i javnosti dijeli i glavni direktor AIG-a Edward Liddy glede velikih financijskih bonusa. On je ovo danas izjavio pred jednim odborom Zastupničkog doma Kongresa. Kongresni zastupnici postavljali su mu pitanja o tome kako je moguće da je donesena odluka o isplati 165 milijuna dolara u bonusima u kompaniji koja je primali pomoć iz saveznog paketa za stabiliziranje gospodarstva. U svom je iskazu Liddy priznao da je kompanija AIG učinila pogreške koje je jako teško zamisliti običnim ljudima. Međutim, dodao je da je morala isplatiti sporne bonuse kako bi poštovala ugovores uposlenicima i spriječila ih da podnesu otkaz.

U svom je svjedočenju pred Zastupničkim domom gospodin Liddy rekao da je zatražio od uposlenika koji su primili više od 100 tisuća dolara u bonusima da vrate barem dio tog novca. Direktor AIG-a je također rekao da su neki uposlenici vratili cijeli iznos primljenog bonusa.

XS
SM
MD
LG