Linkovi

AcademicEarth.org - najbolje s Ivy Leaguea na internetu


"AcademicEarth je besplatna web stranica koja ljudima diljem svijeta pruža pristup nastavi pojedinih predmeta i video lekcije sa nekih od najboljih sveučilišta u svijetu" - kaže Richard Ludlow, osnivač web stranice AcademicEarth.org, sajta koji nudi video nastave čitavih kolegija niza uglednih profesora s Harvarda, Princetona, Stanforda i drugih vodećih sveučilišta.

Za početak, tu je profesor Alan Bloom, s Yalea, i njegov predmet Uvod u psihologiju. "Još jedan predmet koji je vrlo popularan je fizika Waltera Lewina, s MIT-ja. Tu su i neka gostujuća predavanja, koja su stvarno jako tražena. Recimo, Thomas Friedman i njegov 'The World is Flat', te predavanje Alana Blindera o korijenima financijske krize u kojoj smo sada" - opisuje ponudu Richard Ludlow.

Alan Blinder je bivši do-predsjedatelj Američke središnje banke, pa se može očekivati da zna dosta o ekonomiji. Ili, recimo, možete pogledati što Larry Page, jedan od osnivača Googlea, ima za reći o poduzetništvu.

Web stranica AcademicEarth pokrenuta je tek u siječnju, ali već privlači širok raspon korisnika. "Koriste nas za sve moguće različite svrhe. Recimo, starije osobe, umirovljenici, koji imaju dosta slobodnog vremena, zainteresirani su za vlastito usavršavanje, za učenje nekih novih stvari. Onda nam dolaze studenti, koji ove lekcije koriste kao pomagalo u vlastitom studiju. Čak dolaze i profesori ... kažu da hoće naučiti kako drugi profesori predaju isto gradivo" - kaže Richard Ludlow.

U nekim slučajevima, predavanja iz određenog predmeta popraćena su popisom dodatne literature koju treba obraditi, pa čak i ispitnim materijalima, skupa s odgovorima. Richard Ludlow se nada da će se još više vrhunskih sveučilišta odazvati uz sadašnjih šest koliko ih je već prikupio. Također planira dodati i neke interaktivne sadržaje kako bi, primjerice, i sami korisnici mogli pridonijeti vlastitim znanjem, poput wikija, uz postojeće video lekcije.

Pohađati sveučilište poput Harvarda i Yalea može koštati i više od 50 tisuća dolara godišnje. I premda gledanje video lekcija najboljih nastavnika s tih sveučilišta nije isto kao i pravo pohađanje nastave kod tih predavača, niti se ovi video kursevi priznaju kao položeni predmeti, ipak - sve je besplatno, a dobije se puno.

XS
SM
MD
LG