Linkovi

Ben Bernanke predviđa okončanje recesije u SAD-u krajem ove godine


Predsjedatelj američke Središnje banke Ben Bernanke izjavio je da će recesija u Sjedinjenim Državama biti okončana krajem ove godine ako vlada ima političku volju da dozvoli bankama da posuđuju više novca, te da će gospodarski oporavak započeti u 2010.-oj. Bernanke je to izjavio u rijetkom intervjuu za televizijsku mrežu CBS.

Međutim, on je dodao da ekonomskog oporavka neće biti ako se ne stabiliziraju financijska tržišta, rekavši da je najveći rizik oporavku pomanjkanje političke volje. Predsjedatelj Središnje banke također je izjavio da Sjedinjene Države neće upasti u veliku gospodarsku depresiju sličnu onoj iz 1930-ih godina.

Istovremeno, jedan od glavnih ekonomskih savjetnika predsjednika Baracka Obame rekao je da će administracija ponuditi milijarde dolara u zajmovima malim biznisima u pokušaju da se potakne gospodarski rast. Član vijeća ekonomskih savjetnika Bijele kuće Austan Goolsbee izjavio je za televizijsku mrežu FOX da će danas biti objavljen podrobni plan.

Očekuje se da će biti ponuđena povećana vladina jamstva za zajmove biznisima i smanjene pristojbe, zajedno s milijardama dolara namijenjenih tzv. "odmrzavanju" zajmovnog tržišta za male biznise. Republikanski kongresnik Eric Cantor izjavio je da će planovi predsjednika Obame dovesti do povećavanja poreza za male biznise, što rezultirati smanjenjem potrošnje i gubitkom radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG