Linkovi

Usprkos krizi na američkom tržištu, europski Smart i dalje ostvaruje izvrsnu prodaju


Ekonomska kriza uzrokovala je nagli pad prodaje automobila u Americi, ali proizvođači europskog automobila "smart" kažu da se, godinu dana nakon prvog pojavljivanja na američkom tržištu, ovaj automobil i dalje dobro prodaje.

Automobil "SmartForTwo," kojeg proizvodi Mercedes, dug je samo dva i pol metra, upola je manji od većine terenaca i najmanji je automobil koji se prodaje u Sjedinjenim Državama. Ken Farris prodaje "smart" u okolici Washingtona i kaže da zapravo ničega nema malog u uspjehu ovog dvosjeda, osobito u vrijeme kada se ostali modeli sve manje prodaju:

"Neke kompanije su doista teško pogođene. Smatram da je riječ o preživljavanju na tržištu na kojem mogu opstati samo najizdržljiviji i mi, u takvoj situaciji, dobro prolazimo. Još uvijek smo u plusu, a s dolaskom proljeća vjerojatno ćemo povećati prodaju."

Smart je odavno senzacija u Europi, a na američko tržište je stigao u siječnju prošle godine, čime su Sjedinjene Države postale trideset sedma zemlja u kojoj se smart prodaje. Ovaj mali automobil je prepoznatljiv po maloj potrošnji, a s prošlogodišnjim visokim cijena goriva, njegova je prodaja – rasla. Direktor za prodaju smarta u središnjem dijelu Sjedinjenih Država - Robert Wilshaw - kaže da je skoro 25 tisuća tih automobila prodano u prvoj godini, što je iznad očekivanja:

"Potražnja je, osobito prošlog ljeta, bila takva da smo morali povećati proizvodnju kako bi udovoljili tržišnim zahtjevima. U suprotnom, kupci bi na smart morali čekati godinama."

Wilshaw kaže da je potražnja za smartom još uvijek visoka. To potvrđuje i stanovnica Washingtona, Kate Clinton, koja je već mjesecima na listi čekanja za smart convertible:

"Mislim da u pitanju to što vas smart naprosto obori s nogu. Ljudi zastanu na raskrižju i razgovaraju s vama kada ga vozite."

U Americi trenutno ima 76 prodajnih mjesta, a mnoga su smještena u urbanim područjima. Smart očigledno predstavlja svijetlu točku u tmurnoj ekonomskoj situaciji.

XS
SM
MD
LG