Linkovi

G-20: Veća financijska podrška Međunarodnom monetarnom fondu


Ekonomski čelnici razvijenih zemalja, kao i onih koje izrastaju u ekonomske sile, složili su se oko potrebe povećanja financiranja za Međunarodni monetarni fond kako bi se pomoglo zemljama koje su najteže pogođene globalnom recesijom.

Ministri financija skupine 20 zemalja, koji su se sastali u Londonu, izjavili su u priopćenju da treba povećati resurse međunarodnoj banki koja je već pozajmila milijarde dolara zemljama u teškoćama. Ministri su također rekli da treba pružiti podršku i Azijskoj razvojnoj banki.

Nakon subotnjeg sastanka, američki ministar financija Timothy Geithner je izjavio da će jaka predanost koju su pokazale članice pomoći da brže dođe do ekonomskog oporavka.

U Bijeloj kući, predsjednik Obama je zanijekao da postoji raskol između Sjedinjenih država i Europe o načinu odgovora na globalnu krizu. On je rekao da će se razmotriti čitav niz opcija na summitu čelnika država i vlada skupine G-20, slijedeći mjesec.

Predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da Kina i drugi ulagači diljem svijeta mogu imati puno povjerenje u čvrstoću njihovih ulaganja u Sjedinjene države. Primjedbe gospodina Obame imaju za cilj ublažavanje zabrinutosti Kine koja je ogromne količine svojih deviznih rezervi investirala u američke vladine obveznice.

Kineski premijer Wen Jibao u petak je rekao da je zabrinut oko 'sigurnosti' kineskog ulaganja u Sjedinjene države.

Kina je najveći vanjski kreditor Washingtona, s oko jednim bilijunom duga američke vlade. Washington računa na Kinu da pomogne u plaćanju predsjednikovog plana ekonomskih stimulacija, vrijednih 787 milijardi dolara, daljnjim kupovanjem američkih obveznica.

XS
SM
MD
LG