Linkovi

Gradonačelnik Biograda Ivan Knez pozvan u Bijelu kuću


Prvi hrvatski dužnosnik kojeg je predsjednik Barack Obama službeno pozvao nije ni hrvatski predsjednik Republike ni predsjednik Vlade nego Knez – Ivan Knez gradonačelnik Biograda. On će početkom svibnja biti Obamin gost u Ovalnom uredu Bijele kuće u svojstvu člana Izvršnog odbora Svjetske organizacije "Gradonačelnici za mir" kojoj je na čelu gradonačelnik Hiroshime Tadatoshi Akiba.

Izvršni odbor Svjetske organizacije "Gradonačelnici za mir" imat će početkom svibnja radni sastanak u New Yorku. Domaćin mu je Michael Bloomberg koji je kao gradonačelnik New Yorka isto kao i Ivan Knez član Izvršnog odbora te organizacije. Ivan Knez poziv da posjeti predsjednika Obamu shvaća u prvom redu kao priznaje svom gradu:

"Prije svega, ponosni su građani grada Biograda, jer ovo je njima priznanje. Nama je to velika čast, s obzirom da grad Biograd ima svega pet tisuća stanonika, pa kad to usporedite s jednim New Yorkom, ili jednom Hirošimom, sigurno je to velika čast, ne samo meni osobno, nego za sve građane grada Biograda i cijele Republike Hrvatske.”

Kako su Biograd i njegov gardonačelnik Ivan Knez uspjeli ući u tako elitno društvo?

“Grad Biograd je potpisao prošle godine protokol “Hirosima-Nagasaki 2010-2020”, protokol kojim se želi smanjiti , odnosno skroz povući nuklearno naoružanje iz uporabe. Ono što je bitno, da je grad Biograd, u izvršnom odboru od 2777 gradova svijeta."

Znači, organizacija se zove “Gradonačelnici za mir”, a grad Biograd je u izvršnom odboru. S obzirom da je radni sastanak u New Yorku, sam gradonačelnik Hirošime, koji je ujedno i predsjednik te asocijacije, je dogovorio sastanak kod gospodina Baracka Obame.” Pitali smo Ivana Kneza, koji je prvi hrvatski dužnosnik službeno pozvan u Bijelu kuću od izbora predsjednika Baracka Obame, što će mu poručiti.

“Ono što je obećao u predizbornoj kampanji da to i izvrši. A to je da će dati sve od sebe da se svijet napokon osvijesti što se tiče razoružanja, pogotovo nuklearnog oružja, da to i ispuni.”

I na koncu u ovo vrijeme recesije građane Biograda, a i druge, zanimat će tko će snositi troškove puta Ivana Kneza u New York i Washington.

“Mi smo gosti i svi računi će biti plaćeni od strane gradonačelnika, odnosno njihove uprave.”

Gradonačelnik Biograda Ivan Knez će, kako se očekuje, u rujnu u Nagasakiju biti imenovan potpredsjednikom Svjetske organizacije "Gradonačelnici za mir".

XS
SM
MD
LG