Linkovi

Predavanja uglednih profesora s najboljih svjetskih sveučilišta - na web stranici AcademicEarth


Danas nas očekuje prvi red u učionici s nekima od najboljih predavača u svijetu.

"AcademicEarth besplatna je web stranica koja ljudima diljem svijeta pruža pristup nastavi pojedinih predmeta i video lekcije s nekih od najboljih sveučilišta u svijetu."

Tako kaže Richard Ludlow, osnivač web stranice AcademicEarth-točka-org, sajta koji prikuplja video nastave čitavih predmeta uglednih profesora s Harvarda, Princetona, Stanforda i drugih vodećih sveučilišta. Za početak, mogli biste isprobati profesora Alana Blooma, s Yalea, i njegov predmet Uvod u psihologiju.

"Još jedan predmet koji je vrlo popularan je fizika Waltera Lewina, s MIT-ja. Tu su i neka gostujuća predavanja, koja su stvarno jako tražena. Recimo, Thomas Friedman i njegov 'The World is Flat,' te predavanje Alana Blindera o korijenima financijskih nevolja u kojima smo sada," kaže Richard Ludlow.

Alan Blinder je bivši do-predsjedatelj Američke središnje banke, pa se može očekivati da zna dosta o ekonomiji. Ili, recimo, možete pogledati što Larry Page, jedan od osnivača Googlea, ima za reći o poduzetništvu. I za njega se može reći da vjerojatno zna o čemu govori. Web stranica AcademicEarth pokrenuta je tek u siječnju, ali već privlači širok raspon korisnika.

"Koriste nas za sve moguće različite svrhe. Recimo, starije osobe, umirovljenici, koji imaju dosta slobodnog vremena, zainteresirani su za vlastito usavršavanje, za učenje nekih novih stvari. Onda nam dolaze studenti, koji ove lekcije koriste kao pomagalo u vlastitom studiju. Čak dolaze i profesori ... kažu da hoće naučiti kako drugi profesori predaju isto gradivo," dodaje osnivatelj ove web stranice.

U nekim slučajevima, predavanja iz određenog predmeta popraćena su popisom dodatne literature koju treba obraditi, pa čak i ispitnim materijalima, skupa s odgovorima. Richard Ludlow se nada da će se još više vrhunskih sveučilišta odazvati uz sadašnjih šest koliko ih je već prikupio. Također planira dodati i neke interaktivne sadržaje kako bi, primjerice, i sami korisnici mogli pridonijeti vlastitim znanjem, poput wikija, uz postojeće video lekcije.

Pohađati sveučilište poput Harvarda i Yalea može koštati i više od 50 tisuća dolara godišnje. I, premda gledanje video lekcija najboljih nastavnika s tih sveučilišta nije isto kao i pravo pohađanje nastave kod tih predavača, niti se ovi video kursevi priznaju kao položeni predmeti, ipak - sve je besplatno, a dobije se puno.

XS
SM
MD
LG