Linkovi

Bill Gates ponovno najbogatiji čovjek na svijetu


Časopis Forbes objavio je najnoviji popis svjetskih bogataša koje je globalna financijska kriza teško pogodila:prošle godine bilo je 1,125 milijardera, a ove 793.Osnivač Microsofta, Bill Gates, s 40 milijardi dolara ponovno je preuzeo primat najbogatijeg čovjeka na svijetu, a investitor Warren Buffet pao je na drugo mjesto s 37 milijardi dolara. U odnosu na prošlu godinu Bill Gates izgubio je 18, a Warren Buffet 25 milijardi dolara.

Časopis Forbes navodi da je oko tisuću svjetskih milijardera izgubilo prošle godine zajedno oko dva bilijuna dolara, a navjeći gubitnik je indijski mogul Anil Ambani koji je "lakši“ za 31 milijardu i 900 milijuna dolara. Donald Trump izgubio je gotovo polovinu svog imetka. 44 milijardera s popisa postali su bogatiji poput utemljitelja poznatog Cirque du Soleila koji je prodao svoj udio u biznisu upravo prije izbijanja globalne krize.

No milijarderi ipak bilježe velike gubitke pa su primorani prodavati svoje jahte, dvorce ili vlasništvo nad nogometnim klubovima. Možda se neki naslađuju patnjama bogatih no stručnjaci kažu da su milijarderi u panici najgore što se može dogoditi ekonomiji. Kad oni počnu ponovno trošiti – dodaju poznavatelji prilika – to će biti znak ekonomskog oporavka.

XS
SM
MD
LG