Linkovi

Kongres zabrinut da bi se s drogama povezano nasilje u sjevernom Meksiku moglo 'preliti' na američki teritorij


Kongres je zabrinut nasiljem u pograničnim regijama Meksika uz granicu sa Sjedinjenim Državama. Nasilje je povezano s krijumčarenjem droge. Zakonodavci smatraju da bi se sukobi krijumčarskih bandi mogli proširiti i na američki teritorij te pozivaju vladu da pomogne Meksiku u borbi protiv narko-katela.

U Meksiku je sve više nasilja, nakon što su vlasti pooštrile akcije protiv narko-kartela. Sve su češći napadi na policiju, pogotovo u gradovima poput Juareza, uz američku granicu. Predsjednik Juan Calderon poslao je u taj kraj dodatne vojne snage.

Na svjedočenju u Zastupničkom domu Kongresa, Thomas Shannon, visoki dužnosnik Državnog tajništva, pozvao je Kongres da nastavi s pružanjem pomoći Meksiku. "Predsjednik Calderon mora uskoro pokazati da je njegova strategija uspješna. Mora pokazati da kontrolira teritorij. Zato mu moramo pomoći, brzo i odlučno" - rekao je ovaja merički diplomat koji je u Državnom tajništvu odgovoran za odnose sa zemljama Južne Amerike.

Sjedinjene Države pomažu Meksiku i susjednim državama Središnje Amerike – američki instruktori obučavaju policiju za borbu s krijumčarima te je opskrbljuje s raznom opremom. Međutim, republikanski kongresmen Harold Rogers smatra da Washington ne čini dovoljno. "Zamislimo što bi se dogodilo da vlast u Meksiku preuzmu narko-karteli. To nije potpuno nemoguće. Međutim, Sjedinjene Države ne shvaćaju ovu krizu dovoljno ozbiljno" - rekao je Rogers.

Jedan od najvećih problema je zastoj u isporuci američkih helikoptera Meksiku – što je predviđeno prošle godine postignutim sporazumom o zajedničkoj borbi protiv krijumčara droge.

Međutim, David Johnson – visoki dužnosnik američke diplomacije odgovoran za globalnu borbu protiv krijumčara droge – smatra da ovaj problem nije toliko ozbiljan. "Meksiko nema kapacitete koje smatra da bi trebao imati. Mi smatramo da Meksiko u konačnici mora uspjeti u svojoj borbi protiv krijumčara droge. Oni to uspješno čine i s opremom koju imaju" - izjavio je na svjedočenju u jednom pododboru Zastupničkog doma ovaj američki diplomat.

Prošle je godine u nasilju povezanom s krijumčarenjem droge u Meksiku poginulo više od šest tisuća ljudi. Ove se godine situacija pogoršala.


XS
SM
MD
LG