Linkovi

Rak prostate - predijagnosticiran?!


Jedna nova studija donosi značajne nalaze u vezi raka prostate. Znanstvenici procjenjuju da bi i do 42 posto slučajeva raka prostate moglo biti – predijagnosticirano.

Brojke vezane uz rak prostate vrlo su neugodne: svaki šesti muškarac u Americi suočit će se s dijagnozom te bolesti u neko doba života. No, jedna nova studija ukazuje da bi mnogima od njih bilo puno bolje da to … ne znaju.

Dr. Peter Scardino, iz jedne od najpoznatijih onkoloških bolnica u Sjedinjenim državama, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, kaže da kod mnogih muškaraca stanice raka koje se stvore u prostati nikad neće rasti, niti izazvati ikakve kasnije smetnje.

Ali, one će izazvati pozitivnu reakciju testa na specifični antigen prostate, PSA, kojim se traga za rakom u toj žlijezdi. Jedno je ranije istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazalo da više od 75 posto muškaraca starijih od 50 godina prođe tu dijagnostičku pretragu barem jednom. I dok je nekima to koristilo, činjenica ostaje da je test vrlo kontroverzan.

Dr. Scardino kaže da nema čvrstog dokaza da će bilo koji muškarac, ako redovito testira PSA, živjeti duže od onoga tko ne ide na takvo testiranje. Međutim, postoji dokaz za nešto drugo: gotovo svi muškarci kod kojih se dijagnosticira rak prostate dobiju terapiju koja je često praćena neželjenim učincima. Kirurški zahvat ili zračenje izazivaju djelomičnu inkontinenciju kod 30 do 50 posto muškaraca, a smanjenu seksualnu funkcionalnost kod njih 40 do 60 posto.

Liječnici kažu da je na svakom muškarcu da se odluči hoće li ići na testiranje PSA ili ne. No, u slučaju da bude dijagnosticiran rak prostate, ističu, niti jedan muškarac ne bi trebao žuriti s terapijom; većini bi, naime, bilo mnogo pametnije da pričekaju i vide hoće li njihov rak uopće rasti. U mnogim slučajevima, on ili neće rasti ili će rasti tako sporo da oboljelom muškarcu ostaje nekoliko godina vremena da se odluči za terapiju.

XS
SM
MD
LG