Linkovi

Neki građevinari i u recesiji posluju prilično dobro


Iako je recesija posebno teško pogodila građevinarstvo postoji jedan dio tog sektora koji posluje prilično dobro. Riječ je o firmama koje u gradnji koriste rabljeni materijal, odnosno dijelove starih zgrada ugrađuju u nove objekte. Građevinskim poduzetnicima to donosi značajne uštede.

Usred loših vijesti iz graditeljstva možda postoji jedna svijetla točka. "U stvari, naš se biznis proširio. Mislim da je to jedini takav slučaj u ovom sektoru," kaže arhitekt Brad Hardin. On se rano u svojoj karijeri zainteresirao za korištenje rabljenih graditeljskih materijala. Svidio mu se njihov izgled te ideja o očuvanju resursa. Pored toga, bio je užasnut milijunima tona graditeljskog otpada koje se svake godine odvoze na odlagališta.

Jedan od problema s kojim se suočio bila je logistika. Naime, kad se ruši stara i gradi nova kuća vlasnik bi volio prodati sve što može od starog materijala. No pitanje je kako pronaći kupca? Gdje uskladištiti materijal i kako ga transportirati?

Harry Giles profesor je ekološki prihvatljive arhitekture na Sveučilištu Michigana. Prema njegovim riječima, graditelji se sve donedavno nisu htjeli baviti sa svim tim problemima i najjednostavnije im je dovesti buldožere i sve stare zgrade sravniti sa zemljom. Razlog za to je nepostojanje tržišta za rabljeni građevinski materijal, za razliku od drugih industrija.

"U autoindustriji mnogo toga se može iskoristiti od starih automobila. Ne samo karoserija već i brojni dijelovi," kaže Giles.

Brad Hardin htio je riješiti taj problem u graditeljstvu. Izračunao je da se na rabljenom građevinskom materijalu, u stvari, može vrlo dobro zaraditi. Prošle godine pokrenuo je kompaniju Planet ReUse. Ta kompanija ima Internet stranice koja su neka vrsta popularnog oglasnog sajta Craigslist, ali za građevinski materijal. Kupci i prodavači na njemu kontaktiraju jedni druge.

Planet ReUse testira sve materijale, kako bi se ustanovilo da odgovaraju utvrđenim graditeljskim standardima, te dogovara pojedinosti transporta povezujući kupce i prodavače koji su blizu jedni drugima. Na taj način štedi se novac i gorivo.

Hardin kaže da kupci rabljenog građevinskog materijala štede i do 20 posto u odnosu na kupovinu novog materijala, a i Planet ReUse dobro zarađuje. Na ovaj način smanjuju se i milijuni tona građevinskog materijala na odlagalištima otpada.

Harry Giles kaže da je zarada ključna za smanjenje otpada. "Ako ljudi uvide da je čuvanje starih građevinskih materijala vrlo unosno to će znatno brže pogurati stvari nego briga za okoliš."

I ne radi se samo o građevinskom materijalu. Sjećate li se pozornice na kojoj je predsjednik Obama položio prisegu? Planet ReUse dijelove upravo te pozornice pokušava prodati u New Orleansu gdje će poslužiti za obnovu kuća uništenih u uraganu Katrina.

XS
SM
MD
LG