Linkovi

Dopredsjednik Joe Biden poziva na 'snažan i jedinstven' NATO savez


Američki dopredsjednik Joe Biden poziva na snažan i jedinstven NATO savez kako bi se uspješno mogao boriti protiv terorističkih prijetnji koje dolaze iz Afganistana i Pakistana. Lisa Brayant osvrće se na govor kojeg je danas američki dopredsjednik održao u sjedištu NATO saveza u Bruxellesu.

Američki dopredsjednik rekao je članicama NATO saveza da je došao u Bruxelles kako bi slušao i konzultirao se sa saveznicima – konkretno o tome kako spriječiti da Pakistan i Afganistan postanu utočišta za teroriste. Sjedinjene Države stavljaju novi naglasak na Afganistan, pojačavajući snage i tražeći veću europsku podršku za borbu protiv talibanskih pobunjenika.

Joseph Biden je rekao da je od kritične važnosti za Atlantski savez da uspostavi zajedničku strategiju za borbu proti zajedničke prijetnje: "Sjedinjene Države vjeruju da imamo zajedničke vitalne sigurnosne interese u odgovaranju na taj izazov, svaka od naših zemalja, po američkom mišljenju, ima vitalni interes da odgovori na taj izazov. Sve teža situacija u regiji predstavlja sigurnosnu prijetnju, ne samo u Sjedinjenim Državama, već za svaku pojedinu zemlju čiji predstavnici sjede za ovim stolom."

Dopredsjednik Biden je rekao da Sjedinjene Države vjeruju da neće morati povući svoje snage s Kosova kako pojačavaju snage u Afganistanu. Odgovarajući danas na pitanja novinara u Bruxellesu, Biden je rekao da još mnogo toga treba učiniti na Kosovu i da američke snage još nisu završile svoj zadatak tamo. Dodao je također da je Kosovo primarno odgovornost Europske unije te da Europljani moraju ispuniti svoje međunarodne obveze u toj državi.

Američki dopredsjednik je izjavio da Sjedinjene Države žele da NATO bude snažan i jedinstven. Dodao je da bez toga ovaj savez neće biti u stanju da se sučeli s izazovima 21. stoljeća. Najvjerojatnije će ovo biti i tema o kojoj će se govoriti sljedeći mjesec kad se europski i američki čelnici okupe na summitu u Njemačkoj i Francuskoj kako bi obilježili šezdesetu godišnjicu NATO saveza. To će ujedno biti i prvi posjet predsjednika Obame Europi otkako je u siječnju preuzeo dužnost.

XS
SM
MD
LG