Linkovi

Steven Chu: Američka ekonomija temeljit će se na ekološki čistoj energiji


U senatskom Odboru za energiju i prirodne resurse govorilo se o obnovljivim i po okoliš podnošljivim tehnologijama. Ministar energetike Stephen Chu kritizirao je američku ovisnost o nafti.

Rekao je da prvo treba ostvariti uvjete za ekonomiju temeljenu na čistoj energiji: "Zakonska mjera The Recovery Act uposlit će ljude na poslovima pretvaranja naših domova i ureda u energetski učinkovitija obitavališta. Ta mjera uključuje 5 milijardi dolara za bolju toplinsku izolaciju domova u kojima žive obitelji s niskim primanjima."

Plan također sadrži i poticaje za privatne investicije u čistu energiju i stvaranje radnih mjesta u sektoru energetike. Drugi korak je podrška za znanost i istraživanja koja bi dovela do novih tehnologija - rekao je Chu te dodao da "čvrsto vjeruje da ključ našeg prosperiteta u 21. stoljeću leži u sposobnosti da potičemo intelektualni kapital u znanosti i tehnologiji."

George Crabtree, znanstvenik u Nacionalnom laboratoriju Argonne u Illinoisu, govorio je o slijedećoj generaciji energetske tehnologije, uključujući visoko-efikasni ugljen i nuklearnu energiju, o energetskom iskorištavanju sunca, vjetra i geotermalnih izvora, te hibridnim i električnim vozilima.XS
SM
MD
LG