Linkovi

Američka policija sve češće koristi elektronsku tehnologiju koju je razvila vojska


Američka policija u borbi protiv kriminala sve češće koristi najmoderniju elektronsku opremu koja je prvotno bila proizvedena za vojne svrhe.

Koristeći daljinski upravljač spravice zvane 'iRobot Negotiator', policajac Mark Canty u Orlandu na Floridi prati što se događa nekoliko stotina metara dalje. "Robot snima kamerom i prikuplja obavještajne podatke, tako da unaprijed imamo pregled nad situacijom na mjestu zločina. Znamo kamo idemo" - kaže narednik Mark Canty.

Ovaj robot koristi i američka vojska. Dobro savladava stepenice, može prenositi manje predmete, i najvažnije - obavlja posao svojevrsnog izviđača. Tu je i naprava zvana Recon Scout koja prije policije ulazi u 'sumnjive' objekte i snima. U slične se svrhe koristi i 'spravica' Eye Ball R1. Veličine je teniske loptice, a snima sve oko sebe – izumljena je za potrebe izraelske vojske.

John Worshman iz specijalnih SWAT postrojbi policije u Orlandu kaže da se neka od ovih elektronskih naprava vojnog podrijetla koristi u barem svakoj četvrtoj policijskoj akciji: "Najvažnije je da tehnologiju prilagodite konkretnoj situaciji."

Policijski specijalci ureduju u najopasnijim situacijama. Prema podacima FBI-ja, 2007. u Americi je obavljajući posao poginulo 57 policajaca, od toga trojica u taktičkim akcijama specijalaca. "Nas zovu kada se dogodi neko nasilje, kada se koristi oružje, ili dobijemo informaciju da je osumnjičenik naoružan" - kaže Mark Canty.

Policija kontinuirano usvaja nove tehnologije. Ovdje se policajci uče koristiti aparat koji na daljinu raspoznaje što kriminalac govori – analizirajući pokrete njegovih usana i vilice. Spravu već koristi, osim policije, i FBI kao i specijalci vojske, mornarice te Zelene Beretke.

Bez obzira na najmoderniju tehnologiju, Mark Canty kaže da ona često ne može zamijeniti čovjeka, odnosno klasični policijski rad. Osim toga, robote koji služe kao prethodnica policije malo vještiji kriminalac može i onesposobiti – kaže ovaj policijski narednik iz Orlanda.

Bez obzira na to, policija u tom gradu na Floridi potrošila je desetke tisuća dolara na najmoderniju tehnologiju, u nadi da će ona policijski posao učiniti sigurnijim.


XS
SM
MD
LG