Linkovi

Kontroverze školskih programa za nadareniju djecu


Ako želite vidjeti natjecateljski duh koji prelazi granice krajnosti, objavite novi program za nadarenu djecu u školama od predškolskog uzrasta pa do srednje škole i gledajte roditelje dok se bore da svoju djecu ubace u takav program. Ti roditelji znaju da će njihove kćeri i sinovi dobiti najbolje učitelje i učionice, osobnu pažnju, te dodatnu prednost pri upisu na neke od najboljih sveučilišta.

No, za direktore škola i učitelje takozvani ‘programi za nadarenu djecu’ mogu biti problematični. Kako se ta nadarenost mjeri, i tko će biti u tim programima? Ono što je još i više kontroverzno - tko neće biti u njima?

Ovo se pitanje postavilo u prosincu, kada je upravni odbor javnih škola u okrugu Montgomery, u saveznoj državi Maryland, objavio da razmišlja o ukidanju označavanja nekih programa kao naprednih, budući da bi to moglo predstavljati diskriminaciju, s obzirom da su polaznici ovakvih programa većim dijelom bijelci ili azijci. Vrlo mali dio su hispanici ili afro amerikanci.

Ovakav prijedlog izazvao je burne reakcije. Neki su se roditelji složili da je krajnje vrijeme da se izbrišu oznake koje nisu fer i primjenjuju se potpuno proizvoljno. S druge strane, neki roditelji kažu da bi to bio samo još jedan primjer takozvane politčke ispravnosti koja bi samo smanjila očekivanja od učenika na račun onih koji postižu bolje rezultate.

Ovi roditelji smatraju da bistrija djeca trebaju i zaslužuju posebnu pažnju, te pitaju znači li to da više ne treba imati košarkaški tim sastavljen od najboljih igrača iz različitih timova, samo zato što afro-amerikanci i hispanici tradicionalno postižu bolje rezultate u tom sportu, te se tako azijci i bijelci mogu osjećati isključeno.

Obrazovni djelatnici ističu da označavanje nekoga kao nadarenog nije nužno i recept za sreću. Neka djeca mrze takvu oznaku, jer, kako kažu, to ih označava kao neku vrst štrebera. U medjuvremenu, obrazovni odbor okruga Montgomery svakodnevno prima veliki broj različitih komentara na ovu temu.

XS
SM
MD
LG