Linkovi

S produbljenjem recesije neuposlenost širom svijeta u dramatičnom porastu


Međunarodna organizacija rada upozorava da će ekonomska kriza povećati broj neuposlenika za između 24 i 52 milijuna. Od njih - do 22 milijuna žena. U isto vrijeme Organizacija za rad javlja da će produbljivanje recesije još više otežati ženama da nađu dobar posao. Lisa Schlein javila se za Glas Amerike iz Ženeve gdje je navedeno izvješće objavljeno.

Prošle godine, skoro polovina od 3 milijarde uposlenika u svijetu bile su žene. Međunarodna organizacija za rad izvješćuje da je u 2008. neuposlenost medju ženama iznosila 6,3 posto, dok je kod muškaraca iznosila 5,9 posto. Jedan od direktora te organizacije, Jose Salazar, tvrdi da će se stvari ove godine pogoršati, te će se neuposlenost među ženama povećati na 7,4 posto, dok će kod muškaraca doseći 7 posto:

"Krajem 2008., sa širenjem globalnog ekonomskog usporenja broj siromašnih uposlenika, uposlenika u opasnosti od otkaza i neuposlenih počeo se povećavati. U 2009., s produbljenjem recesije, očekuje se da će se globalna kriza upošljavanja značajnopogoršati. Nadalje, također možemo očekivati da će se kod mnogih koji uspiju sačuvati svoj posao, primanja i drugi uvjeti uposlenja pogoršati.U većini regija, posljedice ekonomske krize jače će pogoditi žene nego muškarce, a to se najjasnije vidi u Latinskoj Americi i u području Kariba."

Salazar dodaje da su jedine regije gdje se očekuje da će neuposlenost manje pogoditi žene - istočna Azija, razvijeni svijet, jugoistočna Europa te zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza. On kaže da je uzrok tome što su žene u tim regijama bile u manjoj mjeri izložene nejednakosti prije što je kriza počela:

"Osim porasta neuposlenosti, ekonomsko usporenje će imati i druge važne posljedice za tržište rada u zamljama u razvoju. U 2009., očekuje se porast broja uposlenika u opasnosti od otkaza i za žene i za muškarce, s relativno jačim utjecajem na muškarce u svim scenarijima na globalnom nivou."

Organizacija za rad tvrdi da više muškaraca od žena gubi posao u zapadnim zemljama. Na primjer, nedavni podaci iz Sjedinjenih Država pokazuju da kriza posebice teško pogađa muškarce, te da njihova relativna neuposlenost raste više nego kod žena u većini ekonomskih sektora. Svjetska organizacija za rad navodi da muškarci čine oko dvije trećine uposlenih u rudarstvu, tvornicama, energiji, graditeljstvu i prijevozu u razvijenim zemljama, a svi su ti sektori teško pogodjeni ekonomskom krizom.

XS
SM
MD
LG