Linkovi

Predsjednik Obama posjetit će Tursku za nekoliko tjedana


Američka državna tajnica Hillary Clinton najavila je da će predsjednik Barack Obama posjetiti Tursku slijedeći mjesec. Gospođa Clinton je to izjavila nakon subotnjih sastanaka s turskim čelnicima u Ankari, zaokruživši tako svoju srednjoistočnu turneju u zemlji koja igra ključnu ulogu u srednjoistočnim mirovnim naporima zbog svojih veza i s arapskim zemljama i s Izraelom.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao je da su on i gospođa Clinton također razgovarali i o ratovima u Iraku i Afganistanu, te o borbi protiv terorizma. Očekivalo se da će državna tajnica vršiti pritisak na Tursku da poveća svoju vojnu prisutnost u Afganistanu.

Ranije protekli tjedan, turski ministar vanjskih poslova Ali Babacan je rekao da je njegova vlada voljna dozvoliti Sjedinjenim državama korištenje turskih vojnih baza i luka za povlačenje američkih snaga iz Iraka. On je dodao da do sada nije primljen takav zahtjev od Washingtona.

Američka diplomatska aktivnost i u Damasku

Dvojica visokih američkih diplomata sastali su se u subotu u Damasku sa sirijskim dužnosnicima, na razgovore na najvišoj razini od 2005. godine. Pomoćnik državne tajnice Jeffrey Feltman i dužnosnik Bijele kuće Daniel Shapiro sa sirijskim ministrom vanjskih poslova Walidom al-Moallemom su razgovarali o bilateralnim odnosima, nazvavši kasnije te razgovore 'konstruktivnima'. Sjedinjene države nemaju veleposlanika u Siriji otkako je Damask bio upleten u ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja.

U Turskoj, američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da Sjedinjene države i Sirija tek počinju ispitivati koja su to pitanja o kojima trebaju raspravljati, te da Washington još nije donio odluku o slijedećem koraku. Administracija predsjednika Obame je izjavila da će otvaranje uspješnog dijaloga sa Sirijom ovisiti o tome hoće li Damask odbaciti terorizam i militante koji se protive izraelsko-palestinskim mirovnim naporima.

Sirija je – zajedno s Iranom – glavni pristaša Hezbollaha, političkog krila libanonske militantne skupine koju Washington smatra terorističkom organizacijom. U petak je glasnogovornik Bijele kuće izjavio da Sjedinjene države neće slijediti potez Britanije da uspostavi s Hezzbollahom kontakte 'na nižim razinama'.

XS
SM
MD
LG