Linkovi

Fotometrijsko oko Keplera poslano u potragu za terestrijalnim planetima u našem susjedstvu Mliječnog puta


Američka nacionalna agencija za istraživanje svemira, NASA, lansirala je iz Cape Canaverala, na Floridi, svemirski teleskop Kepler u misiju potrage za planetima nalik Zemlji. Tijekom 3 i pol godine, teleskop će motriti oko stotinu tisuća zvijezda u pokušaju da otkrije planete veličine od polovice Zemljine pa do dva puta veće. Posebice će tragati za onima čije su temperature pogodne za postojanje vode.

Ovaj projekt, vrijedan 600 milijuna dolara, nazvan je po njemačkom astronomu iz 16. stoljeća, koji je opisao kako se planeti gibaju u orbitama oko zvijezda.

Kepler će promatrati slabašna smanjenja svjetlosnog zračenja zvijezda koja izaziva prijelaz planeta preko strane okrenute teleskopu. Voditelj misije je to opisao poput traganja za buhom dok ona prelazi preko upaljenog prednjeg svjetla automobila. Međutim, NASA kaže da je teleskop Kepler tako snažan da, kad bi bio okrenut prema Zemlji, mogao bi vidjeti jednu osobu, u malom gradiću, kako u noći gasi svjetlo na svojoj verandi.

Lansiranje Keplera došlo je samo nekoliko dana prije nego što svemirski raketoplan Discovery treba krenuti u misiju na Međunarodnu svemirsku postaju. Raketoplan odnosi posljednji set solarnih panela za orbitirajuću postaju.

XS
SM
MD
LG