Linkovi

Knjiga tjedna: "Kockanje: general Petraeus i američka pustolovina u Iraku"


Thomas Ricks je 2007. godine objavio svojevrsnu kroniku američkog angažmana u Iraku do 2005. pod naslovom Fijasko. Njegova nova knjiga Kockanje temeljena je na nizu interviewa s generalom Davidom Petraeusom, "arhitektom" strategije pojačavanja američkih snaga u Iraku, i drugim vojnim zapovjednicima, a bavi se događajima u toj zemlji između 2006. i 2008. godine.

Iako se vjeruje da je strategija pojačavanja američkih snaga u Iraku bila neosporan uspjeh u smanjivanju nasilja, Thomas Ricks tvrdi da konačna ocjena "američke pustolovine u Iraku" ne može biti potpuna jer su pojedinosti ove vojne strategije slabo poznate. Knjiga punog naslova Kockanje: general Petraeus i američka pustolovina u Iraku čitateljima nudi drugačiju sliku rata u Iraku od one koju svakodnevno vidimo u novinskim naslovima.

Autor Thomas Ricks kaže da je slanje pojačanja uspjelo u taktičkom smislu i učvrstilo enormno javnu sigurnost, međutim, nije uspjelo strateški ni politički, a to je bio širi cilj.

"U Iraku imamo mnogo ljudi koji misle da se Obama, koji govori o brzom povlačenju, ne razlikuje od Busha već da ponavlja njegove pogreške. Mislim da je jedna od Bushevih glavnih pogrešaka bila uporni i neosnovani optimizam glede Iraka. Izvorni američki ratni plan bio je da se do rujna 2003. godine u Iraku zadrži 30 tisuća vojnika. I kad Obama kaže da će se to dogoditi do kolovoza 2010. to zvuči prilično slično. Ne vjerujem da će do toga doći, međutim, ako ste odveć optimistični glede Iraka, to vam neće naštetiti samo u Iraku, već i u Afganistanu," kaže Ricks.

Autor vjeruje da je ovaj rat najveća američka vanjskopolitička pogreška te tvrdi da 'još uvijek ne shvaćamo koliko je velika'. Na kraju knjige piše - "događaji po kojima će ovaj rat ostati upamćen još se nisu dogodili". Autor priznaje da ga je na tu rečenicu inspirirao američki veleposlanik u Iraku Ryan Crocker.

"Glavni američki diplomat u toj zemlji rekao mi je u siječnju prošle godine, i ponovio tijekom našeg posljednjeg razgovora u studenome, da prizma kroz koju promatramo ovaj rat još nije uspostavljena. Ne znamo kako će ova stvar završiti, dakle, ne znamo kako da to promatramo. Mislim da smo možda tek na polovici ovog rata. Znam da predsjednik Obama vjeruje kako će povući sve vojnike do 2011, međutim, ne znam nikog u Bagdadu tko vjeruje da će se to dogoditi. Mislim da će Irak više promijeniti Obamu, negoli Obama Irak. Prošlogodišnji plan govorio je o oko 35 tisuća dodatnih vojnika koji bi tamo trebali ostati nekoliko godina. General Odierno mi je rekao u razgovoru za moju knjigu da želi 35 tisuća američkih vojnika u Iraku i 2015. godine. I to bi išlo duboko u drugi Obamin mandat, ako ga dobije. Stvar je u tome, sve dok imate američke vojnike u Iraku, bez obzira kako ih zovete – možete ih zvati neborbenim jedinicama, možete ih zvati mušketirima - bit će borbi i neki od njih će poginuti," kaže Ricks.

Thomas Ricks, dopisnik Washington Posta iz Pentagona, predviđa prilično sumornu dugoročnu sliku Iraka. U svojoj knjizi piše da ta zemlja više nije američki saveznik, da neće postati demokracija i da će se razina nasilja zadržati u njoj. Autor predviđa da će Irak postati saveznik Irana i da će njime upravljati neki diktator, neki "mali" Saddam Hussein.

Knjigu Thomasa Ricksa The Gamble: General David Petraeus and the American Military Adventure in Iraq, 2006-2008 objavila je izdavačka kuća Penguin Press.

XS
SM
MD
LG