Linkovi

Normalizacija odnosa NATO-saveza i Rusije glavna je vijest sa sastanka šefova diplomacija 26 saveznika


NATO-savez je na svom skupu ministara vanjskih poslova odlučio obnoviti veze s Rusijom na visokoj razini, suspendirane nakon sukoba Rusije i Gruzije u kolovozu prošle godine. Ruska je strana pozdravila odluku.

Skupu su prisustvovali i ministri skorih novih članica Atlantskog saveza. Glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer nada se da će Hrvatska, usprkos problemima s potvrdom ratificiranog pristupnog protokola u Sloveniji, ipak kao punopravna članica sudjelovati na NATO-vom jubilarnom summitu početkom travnja u Strasbourgu i Kehlu.

Da slovenska vlada čini sve da se to dogodi uvjeravao je svog hrvatskog kolegu Samuel Žbogar.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković je, pak, novinarima objasnio da će se oba ministra sresti s povjerenikom za proširenje početkom idućeg tjedna, nakon što hrvatska Vlada usvoji stav o ponudi Europske komisije za pomoć i posredovanje u rasplitanju spora o razgraničenju. Prema dogovoru, ministri su odbili dati bilo kakve informacije o sadržaju ragovora.

Ministar Jandroković pridružio se potom u Rimu hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu na susretu s talijanskim dužnosnicima. Italija pruža punu podršku hrvatskim integracijskim naporima, želi pomoći rješavanju trenutne blokade, očekujemo Hrvatsku u EU 2010. godine, kazao je Silvio Berlusconi.

XS
SM
MD
LG