Linkovi

"Frost/Nixon" proglašen najboljim filmom za odrasle


Sto jedan film cini vrijednim nagrade? Filmska akademija ima svoje standarde. Casopis AARP – skracenica od American Association of Retired Persons, punog naziva nevladine, neprofitne organizacije cija misija je poboljsati kvalitet zivota onima koji su 50 godina stari i vise – ima vlastite standarde za dodjeljivanje nagrada filmovima za odrasle. Od 2002. godine, casopis AARP nagradjuje talentirane starije redatelje i filmove koji zabavljaju zreliju publiku i koji ih intelektualno i emocionalno stimuliraju.

"Frost/Nixon" proglasen je najboljim filmom za odrasle.

"Sjajan film, iz vise razloga," kaze BIll Newcott.

On je urednik rubrike "Kultura i zabava" casopisa koji odlazi na 34 milijuna adresa. Njegova je i bila ideja za biranje najboljih filmova za odrasle.

"Film 'Frost/Nixon' film je o Davidu Frostu, britanskom voditelju televizijskog talk-showa, koji je, u Americi, intervjuirao Richarda Nixona, tri ili cetiri godine nakon njegove ostavke zbog Watergate skandala. Dakle, povijesni dogadjaj koji ljude ovdje jako zanima, narocito one iznad 50 godina. Film je takodjer film o idejama. I film o istinoljubivosti," kaže Bill Newcott.

U ovom isjecku iz filma, Frost Nixona pita: 'Zelite li, zapravo, reci da bi predsjednik ucinio nesto sto moze biti protuzakonito?' Nixon odgovara: 'Ono sto kazem jest to da kad to predsjednik ucini, to znaci da to nije protuzakonito.'

Kao i film – "Frost/Nixon"– tako je i Frank Langella, koji glumi Nixona, bio nominiran za Oscara. Oscar za najboljeg glumca otisao je Seanu Pennu, ali Bill Newcott kaze da je Langella bio njegov izbor za najboljeg glumca i nagradu "Best Actor 50 and Over."

"Langella se potpuno uzivio u ulogu Nixona. Dok ga gledate, gotovo i o Nixonu saznajete vise nego da gledate samog Nixona, on sâm uvijek je bio na odstojanju, uvijek na oprezu," kaze Bill Newcott.

Jedna druga nominacija za Oscara dobila je punu podrsku od Newcotta iako ne i prestiznu nagradu Filmske akademije. Meryl Streep je dobitnica nagrade "Best Actress 50 and Over," za ulogu u filmu "Doubt," Sumnja, ulogu vrlo stroge casne sestre koja sumnja u svecenika, sumnja da on cini nesto lose u njihovoj zupi, i pokrece vlastitu malu istragu protiv njega. Bill Newcott:

"Njena je gluma vrlo kontrolirana, vrlo centralizirana i vrlo ekspresivna, velika razlika od one koju je dala u prethodnom filmu, mjuziklu 'Mamma Mia'."

Ovogodisnja nagrada casopisa AARP za najboljeg redatelja "starijeg od 50 godina" otisla je Gusu Van Santu, za film Milk, nominiranom i za Oscara:

"Povijesna drama o Harveyju Milku, prvom javno deklariranom homoseksualcu izabranom na neku politicku funkciju. Bio je gradski vijecnik u San Franciscu, ubijen 1978., manje od godinu dana na tom polozaju. Van Sant se u filmu sluzi cijelim gradom, lokacije postaju gotovo likovi filma. On ga snima bas tamo gdje treba, na istim mjestima, kao onaj ducan, primjerice, gdje je bilo sjediste kampanje Harveyja Milka. Van Sant daje filmu jednu autenticnost koja je fenomenalna," kaze Newcott.

Casopis AARP dodjeljuje nagrade u 16 kategorija od kojih mnoge nisu uvrstene na popis Filmske akademije. Jedna od tih kategorija nosi naziv "Best Grownup Love Story," Najbolja ljubavna prica za odrasle. Nagradu je dobio film "Last Chance Harvey," s Emmom Thompson i Dustinom Hoffmanom. Ljubavna prica o ljudima starijima od 50 godina koji u svoju vezu donose sve slozenosti zivota i sva svoja ranija iskustva, ali u ljubavi su nespretni bas kao sto bi bilo dvoje mladih.

Film "The Family that Preys," Obitelj koja vreba, dobitnik je nagrade u kategoriji "Best Buddy filma," filma o prijateljstvu, najboljim prijateljima.

"Prijatelje u filmu igraju Alfre Woodard, u ulozi zene koja vodi restoran, i Kathy Bates, u ulozi zene u cijem je vlasnistvu jedna jako velika korporacija. Iz razloga o kojem saznajemo tek na kraju filma, one su najbolje prijateljice. Obje imaju obiteljskih i osobnih problema, ali njihovo prijateljstvo je jace od svega. Zajedno, na kraju, odlaze na dugo putovanje preko cijele zemlje. Divno prijateljstvo, caroban odnos, lijepi film kojeg bi svi trebali vidjeti," dodaje Bill Newcott.

Jedna od kategorija najdrazih Billu Newcottu ona je koja nosi nesto duzi naziv – "The Best Movie for Grownups who Refuse to Grow Up," Najbolji film za odrasle koji odbijaju odrasti.

"Kategorija je to u kojoj, da tako kazem, mozete na slobodu pustiti dijete koje se negdje u vama krije. Prilika je to da preispitate neka svoja vidjenja i stavove koje ste imali kao dijete. Obicno to bude neki crtani film ili film kojeg mozete gledati s djecom, jer prica je najcesce mladenacka. Ove godine, pobjednik je film "Iron Man," Zeljezni covjek, film o super junaku," kaze Newcott.

Robert Downey, Jr. igra sredovjecnog covjeka koji i prolazi kroz krizu srednjih godina. Njegov izum je odijelo koje mu omogucuje da leti i da cini nadnaravne stvari. Film je, kaze Bill Newcott, gotovo kao skrojen za publiku iznad pedeset godina.

Newcott dodaje i da je vrlo ohrabrujuce vidjeti da Hollywood pravi sve vise filmova upravo za te gledatelje. To je, istice on, i konacni cilj nagrade "Movies for Grownups," Filmovi za odrasle.

XS
SM
MD
LG