Linkovi

Obama opovrgava izvješća o spremnosti na sporazum s Rusijom glede proturaketnog štita u Europi


Današnji New York Times prenosi izjave dužnosnika američke administracije prema kojima je predsjednik Obama ponudio Rusiji sporazum oko kontroverznog američkog plana o uspostavi raketnog štita u Istočnoj Europi čemu se Rusija protivi.

U pismu koje je Obama uputio prošlog mjeseca ruskom kolegi, Dmitriju Medvjedjevu, američki predsjednik izrazio je spremnost na ponovno razmatranje plana o instaliranju sustave raketne obrane u Poljskoj i Češkoj ukoliko Moskva pomogne Washingtonu u zaustavljanju iranskog razvoja raketa dalekog dometa.

Rusija je razvila ekonomske i vojne veze s Iranom te se odupire tvrđoj politici Sjedinjenih Država prema toj zemlji. Rusija, kako se javlja, još nije odgovorila na ponudu predsjednika Obame.

Izvješća je u javnost prvi iznio New York Times u današnjem izdanju. Međutim, predsjednik Obama je danas u Bijeloj kući izjavio da izvješće Timesa nije precizno prenijelo smisao pisma koje je uputio ruskom predsjednik Dmitriju Medvjedevu. Američki predsjednik kaže da je pismo pokrivalo široki spektar pitanje, međutim, da nije uključivalo ponudu da će Sjedinjene Države ponovno razmotriti planove o razmještanju protu raketnog štita, ako Moskva onemogući Iran u izgradnji oružja dugog dometa.

XS
SM
MD
LG