Linkovi

Predsjednik Obama učvrstio podršku za svoj ekonomski plan


Ankete javnog mnijenja pokazuju da je predsjednik Obama učvrstio podršku za svoj ekonomski plan nakon što je održao govor pred zajedničkim zasjedanjem oba doma američkog Kongresa. Predsjednik Obama otprilike je na jednoj trećini svog puta prema prvih 100 dana na položaju, što je obično vrijeme kad se predsjednički uspjeh pažljivo analizira.

U svom je govoru predsjednik Obama bio sučeljen s vrlo teškim zadatkom. Trebao je dati inspiraciju zemlji u kojoj ljudi gube radna mjesta, kuće, a - u nekim slučajevima - i nadu.

"Mi ćemo se obnoviti, mi ćemo se oporaviti i Sjedinjene Države će iz toga izići snažnije negoli su bile prije," rekao je predsjednik Obama.

Anketa koju su provele televizijske mreže CBS i CNN tijekom predsjednikova govora pokazuju da je predsjednik bio uvjerljiv u zadobivanju podrške za svoj plan ekonomskog oporavka. Anthony Salvanto vodio je anketu za CBS:

"Prije govora, 71 posto građana je tvrdilo da je vrlo optimistično glede sljedeće četiri godine s Barackom Obamom kao predsjednikom, a nakon što su počeli slušati njegov govor, taj se postotak povećao na 80."

Naravno nisu se svi slagali s predsjednikovim pristupom. Općenito uzevši, republikanci vjeruju da se u predsjednikom planu stimulacije nalazi previše vladine potrošnje, a premalo smanjivanja poreza. Službeni republikanski odgovor na govor predsjednika Obame došao je od guvernera Louisiane, Bobyja Jindala, koji nema neko veliko iskustvo na nacionalnoj političkoj sceni.

"Demokratski čelnici u Washingtonu polažu svoje nade u saveznu vladu. Mi republikanci polažemo svoju nadu u američki narod," rekao je Boby Jindal.

Kako se javlja, gospodin Jindal ima i vlastitih predsjedničkih ambicija, unatoč tome što ima samo 37 godina i što se na guvernerskom položaju nalazi manje od godinu dana. Vjeruje se da će predsjednik Obama i dalje pružati ruku za stranačku suradnju, iako mu je to donijelo vrlo ograničeni uspjeh tijekom rasprava o paketu ekonomske stimulacije.

Ipak, predsjednikova spremnost da promijeni stranački ton u Washingtonu mogla bi mu donijeti poene kod javnosti. Nedavne ankete provedene na nacionalnoj razini pokazuju da više od 60 posto glasača pozitivno ocjenjuje prve Obamine tjedne na položaju.

Inače, još od doba Franklina Delanoa Roosevelta početkom tridesetih godina, američke se predsjednike procjenjuje nakon prvih 100 dana u Bijeloj kući. Roosevelet je postavio primjer za brzu vladinu akciju tijekom svojih prvih 100 dana i neki povjesničari vide sličnosti s onim što predsjednik Obama pokušava postići. Matt Dallek, profesor političke povijesti na Centru Washington pri Sveučilištu Kalifornije, to komentira na sljedeći način:

"Mnogi ekonomisti tvrde da je ovo najteža ekonomska kriza od Velike depresije. I imate osjećaj straha koji je danas zbog sveprisutnosti medija vrlo moćan, tako da su to, po mom mišljenju, prilično čvrste paralele."

Profesor Dallek i mnogi drugi stručnjaci vjeruju da će Obama najvjerojatnije biti ocjenjivan na temelju svoje prve godine na položaju, a ne na temelju standardnih 100 dana. Barack Obama je tijekom prošlogodišnje predsjedničke kampanje pokazao da je talentiran za provođenje političkih kampanji. Predsjednik Obama sad nastoji demonstrirati svoje umijeće kao veliki predsjednički komunikator po uzoru na Franklina Roosevelta i Ronalda Reagana.

XS
SM
MD
LG