Linkovi

Revizija američke strategije u Afganistanu uoči summita NATO-a


Visoki afganistanski dužnosnici kažu da je došlo vrijeme da Sjedinjene Države smanje svoja očekivanja ili dramatično izmjene svoju misiju u Afganistanu. Ovo su izjavili prošli tjedan u Washingtonu, gdje su zajedno s višim pakistanskim dužnosnicima vodili razgovore s domaćinom o regionalnoj sigurnosti i strategiji. Do ovih je razgovora došlo u trenutku kad administracija predsjednika Obame revidira strategiju prema i Afganistanu i prema Pakistanu. Prije summita NATO saveza sljedeći mjesec Sjedinjene Države se spremaju zatražiti od svojih koalicijskih partneraveći doprinos ratu u Afganistanu.

Dok talibanski borci učvršćuju svoje položaje u Afganistanu, predsjednik Barack Obama obećao je 17 tisuća dodatnih vojnika za tu zemlju. Međutim, čak i uz to obećanje, opseg američke misije u Afganistanu ostaje nejasan. Ministar obrane Robert Gates predlaže smanjivanje operacija i usredotočivanje na protu-terorizam umjesto na šire ciljeve. Prošli su se tjedan afganistanski ministri obrane i vanjskih poslova susreli s višim američkim dužnosnicima. U svojim odvojenim nastupima u Washingtonu oni su ustvrdili da Sjedinjene Države ne smiju smanjiti svoja nastojanja u njihovoj zemlji. " Mijenjanje smjera, usvajanje nove strategije ograničavanja talibana ili odustajanje od ideje o snažnoj središnjoj vladi značilo bi upasti u klopku koju je neprijatelj postavio, pomoći mu da ostvari svoje opake ciljeve" - rekao je ministar obrane Abdul Rahim Wardak.

Afganistanski ministar vanjskih poslova Rangin Dafdar Spanta izjavio je da je borba protiv pobunjenika u susjednom Pakistanu važnija negoli je ikad bila. "Glavno središte prijetnje sigurnosti svijeta nije u Iraku, nije u Afganistanu. Puno je više u Pakistanu. Ako dođe do kolapsa države u Pakistanu, to je ozbiljna prijetnja vama i nama i cijeloj regiji".

I Afganistan i Pakistan sučeljeni su sa sve snažnijom aktivnošću talibana. U prošlosti ove su se zemlje uzajamno optuživale za talibanske gerilske aktivnosti u Afganistanu. Afganistanski su dužnosnici vodili trilateralne razgovore u Washingtonu s pakistanskim i američkim dužnosnicima među kojima se nalazila i državna tajnica Hillary Clinton. Ona je nakon razgovora bila vrlo optimistična glede moguće suradnje i dodala da će tri zemlje voditi nove razgovore krajem travnja i početkom svibnja.

I dok administracija predsjednika Obame nastavlja s revidiranjem operacije u Afganistanu i politike prema toj zemlji i Pakistanu, oglasio se republikanski senator John McCain. On se zalaže za jednu širu strategiju kako bi se potaknuo razvoj Afganistana i poboljšala državna uprava. "Problem u Afganistanu nije prirođena ksenofobija ili neprijateljstvo prema Zapadu. Problem je naša vlastita neuspjela politika. Pokušali smo pobijediti u tom ratu bez dovoljnog broja vojnika, bez dostatne ekonomske pomoći, bez djelotvorne koordinacije i bez jasne strategije".

John McCain je pozvao Sjedinjene Države i druge zemlje da pomognu u udvostručavanju afganistanske vojske. Sjedinjene Države kažu da će tražiti od drugih zemalja da pojačaju svoja ratna nastojanja u Afganistanu prije summita saveza sljedeći mjesec.

XS
SM
MD
LG