Linkovi

Brojnim američkim dnevnicima prijeti bankrot


Najstariji dnevnik u Coloradu, The Rocky Mountain News, danas je objavio svoje posljednje tiskano izdanje i to u trenutku kad je trebao proslaviti 150-tu godišnjicu postojanja. Nakon tri mjeseca bezuspješnog pokušaja prodaje lista, izdavač je jednostavno stavio ključ u bravu, čime je 230 djelatnika ostalo bez posla.

Prije svega par dana dnevnik San Francisco Chronicle objavio je da je na rubu kolapsa, a još jedan list iz Californije, Sacramento Bee, danas objavljuje velik broj otpuštanja. U Mississippiju Newton Records, te u Washingtonu Seattle Post Intelligencer, jednostavno su prestali izlaziti.

Od 1. siječnja, više od 20 dnevnika u gradovima poput Philadelphije, Los Angelesa i Detorita ili je bankrotiralo ili je udružilo snage s drugima u borbi za preživljavanje. Dnevnici su više od stotinu godina zarađivali od pretplate, prodaje na kioscima i oglašavanja, no onda je stigao Internet i ljudi su ono što su nekoć plaćali počeli dobivati besplatno. Izdavači i urednici tvrde da unatoč velikim izazovima, novine neće nestati, ali će se morati transformirati i smanjiti troškove.

XS
SM
MD
LG