Linkovi

Predsjednik Obama objavio povlačenje većine snaga iz Iraka do 31. kolovoza 2010.


Američki predsjednik Barack Obama odobrio je plan za povlačenje većine američkih snaga iz Iraka do kolovoza 2010. godine. Predsjednik Obama objavio je svoj plan pred vojnicima i časnicima u vojnoj bazi Camp Lejeune u Sjevernoj Karolini.

"Do 31. kolovoza 2010. godine naša borbena misija u Iraku bit će okončana."

Predsjednik Obama je dodao da će se ova strategija oprezno primjenjivati te da će njegov glavni prioritet biti sigurnost američkih snaga i civila u Iraku. Američki je čelnik dodao da neprijatelji Sjedinjenih Država ne trebaju gajiti bilo kakve nade jer njegov plan ostavlja dovoljno snaga i fleksibilnost za podršku iračkih vlasti.

"U Iraku ćemo inicijalno ostaviti između 35 tisuća i 50 tisuća vojnika."

Trenutno se u Iraku nalazi oko 142 tisuće američkih vojnika. Predsjednik Obama je rekao da će vojnici koji će ostati u Iraku imati drugačiju misiju od dosadašnje. Ta će se misija sastojati od tri komponente.

"Uvježbavanje, opremanje i savjetovanje iračkih snaga sigurnosti sve dok one imaju nesektaški karakter. Provođenje ciljanih protuterorističkih misija i zaštita naših tekućih civilnih i vojnih napora u Iraku. "

Tijekom izborne kampanje predsjednik je obećao povlačenje američkih snaga iz Iraka u roku od 16 mjeseci. Ovim planom taj će rok biti produžen za tri mjeseca.

XS
SM
MD
LG