Linkovi

Predsjednik Obama poslao prijedlog proračuna za 2010. u Kongres


Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da se njegov prvi prijedlog proračuna, koji predviđa potrošnju veću od tri bilijuna dolara, želi pozabaviti najprečim potrebama zemlje. Američki predsjednik u svom planu predviđa proračunski manjak od jednog bilijuna i 750 milijardi dolara. Predsjednik Obama je danas u Bijeloj kući izjavio da njegov plan jasno pokazuje koliko se troši na ratove u Iraku i Afganistanu, tako što su te stavke unesene po prvi put u proračun.

Barack Obama je dodao kako je naslijedio manjak od jednog bilijuna dolara od svog prethodnika Georgea Busha, te da se nova administracija mora prvo usredotočitina ono što je potrebno za progres zemlje. U proračun za fiskalnu 2010. godinu uključeno je dodatnih 250 milijardi dolara za stabiliziranje nemirnog američkogfinancijskog sustava. Predsjednik Obama također traži 634 milijarde dolara za reformu američkog sustava zdravstvenezaštite i njegovo proširenje na 40 milijuna Amerikanaca koji nemaju zdravstvene osiguranje.

U međuvremenu, situacija na gospodarskom planu u Sjedinjenim Državama i dalje se pogoršava - pokazuje nekoliko danas objavljenih izvješća. Izvješće Ministarstva rada pokazuje da se broj neuposlenih povećao na rekordnihiznad 5 milijuna. Broj osoba koji se po prvi put pojavljuju za pomoć neuposlenima povećao se za 36 tisuća i iznosio je prošli tjedan 667 tisuća, što je najveći broj još od 1982. godine.

Gubici radnih mjesta smanjuju i povjerenje potrošača u ekonomiju što je dovelo do toga da se prošli mjesec broj novo prodanih kuća i stanova spustio na rekordno nisku razinu. Manje prodanih kuća i stanova i smanjena potrošačka potražnja nalaze se među razlozima zašto je pao i broj narudžbi tvornicama. Jedno drugo današnje izvješće, naime, pokazuje da se broj narudžbi za robu trajne proizvodnje smanjio za 5 posto u siječnju. To je šesti mjesec zaredom da se ovaj pokazatelj smanjuje i predstavlja najlošije rezultate još od 1992. godine.

XS
SM
MD
LG