Linkovi

Ocjene Obamina govora u Kongresu - uzduž stranačkih linija


Ankete pokazuju da većina Amerikanaca podržava sinoćnji govor predsjednika Obame u kojem je nagovijestio da će se posustalo američko gospodarstvooporaviti i "izići iz krize snažnije negoli ikad". Naš novinar zabilježio je neke reakcije među kongresnim zastupnicima iz redova demokrata i republikanaca.

Demokrati su reagirali s entuzijazmom na predsjednikov govor, hvaleći poruke koje je predsjednik Obama pokušao poslati Amerikancima, ali i govorničko umijeće kojim se služio u svom prvom obraćanju Kongresu. U razgovoru za Glas Amerike kongresnik Neal Abercrombie, s Havaja, ovako je ocijenio predsjednikov govor. "Uistinu je dopro do sviju. Njegov osjećaj samouvjerenosti i njegova sposobnost da taj osjećaj samouvjerenosti prenese na svoju publiku je odmah iza, ili čak jednak, onom predsjednika Franklina Roosevelta".

Jerrold Nadler, demokratski kongresnik iz New Yorka, kaže da je predsjednik Obama prepoznao krizu s kojom su sučeljeni Amerikanci i iznio korake koje je poduzeo i koje će poduzeti da bi se s njome nosio.

Nadler je također reagirao na predsjednikovu izjavu da Sjedinjene Države neće koristiti mučenje pri ispitivanju osoba za koje se sumnja da su teroristi. "To je užasna izjava i jadno je da se nalazimo u situaciji gdje je to morao reći. Istovremeno svakako mi je drago da je to rekao. Mi ne mučimo, i morat ćemo poduzeti razne mjere, nadam da će se ova administracija pridružiti Kongresu da se poduzmu koraci kako bi se osiguralo da nijedan budući predsjednik, nijedna buduća administracija ne može činiti stvari koje su se, nažalost, očigledno događale tijekom posljednje administracije".

Jeff Flake, republikanac iz Arizone,izjavio je za Glas Amerike da je predsjednik "odličan govornik", ali ne dijeli isti entuzijazam glede ekonomskih postavki Obamina govora. " Bio je to jedan optimističan govor i sadržavao je nekoliko dobrih rečenica o fiskalnoj odgovornosti. Nažalost, bilo je i mnogo indicija da ćemo trošiti mnogo novca, a ja nisam siguran na što".

Kongresnik Roy Blunt bivši je "bič" zastupničkog doma, odnosno dužnosnik zadužen za stranačku stegu. "Predsjednikovi komentari o potrošnji mi se čine da su u oštrom raskoraku s ogromnim paketom od prošlog tjedna, čime se povećava za 80 posto diskrecijska potrošnja vlade".

Kongresni zastupnici pripremaju se za plan proračuna predsjednika Obame koji stiže na Capitol Hill. To uvijek potiče stranačke političke bitke oko prioriteta potrošnje. Demokratski kongresnik Jim Moran komentirao je izazov, koji je pred predsjednikom, da navede demokrate i republikance na suradnju. "On je predsjednik kojeg zaslužuje ovo vrijeme. Sretni smo da ga imamo. Međutim, za mene postoji jedno pravo pitanje, a to jehoće li Kongres zaslužiti njegovo čelništvo. Morat ćemo dovesti svoje ponašanje u red – posebno, Republikanska stranka. Moraju učiniti nešto drugo, a ne samo govoriti 'ne' na sve što on predloži".

Predanost predsjednika Obame u govoru smanjivanju rasipnosti i nedjelotvornih vladinih programa izazvala je pozitivne reakcije među fiskalno konzervativnim demokratima. Oni su pohvalili predsjednika za jasno i pošteno izražavanje glede ekonomije, rekavši kako je demonstrirao predanost dugoročnoj financijskoj odgovornosti, transparentnosti u proračunu i smanjivanju saveznog manjka.

XS
SM
MD
LG