Linkovi

Glavni grad Washington dobio svoju kovanicu, a i korak je bliže punom pravu glasa za svoje stanovnike


Glavni grad Sjedinjenih država, odnosno okrug District of Columbia – kako je glavni grad službeno kategoriziran – dobio je počast u vidu vlastite kovanice, premda njegovi stanovnici – njih pola milijuna - još uvijek nemaju puno pravo glasa.

Na svečanosti u Nacionalnom muzeju američke povijesti, Washington je proslavio izdavanje vlastite kovanice od 25 centi s portretom jednog od svojih najslavnijih građana – jazz glazbenika Dukea Ellingtona. Time je Ellington, koji je rođen u Washingtonu, postao prvi američki crnac koji se nalazi kao glavni lik na američkoj kovanici. Za njegov su se portret odlučili sami građani, birajući među kandidatima koji su uključivali i znamenitog aktivista protiv ropstva Fredericka Douglassa, te astronoma Benjamina Bannekera. Washingtonska kovanica dio je serije kovanica od 25 centi posvećenih pojedinim američkim saveznim državama i teritorijima.

No, s obzirom da nije savezna država, niti je dio ijedne od njih, Washington svojim stanovnicima uskraćuje puno pravo glasa. Oni nemaju senatora, a u Zastupničkom domu imaju predstavnika koji može glasati u odborima, ali ne i na konačnom glasanju o zakonima, dakle nije punopravni kongresnik. Ustvari, mogu punopravno glasati samo za predsjednika.

Borba za puno pravo glasa stanovnika Washingtona traje već godinama. Od 2000., žitelji glavnog grada mogu na svoja vozila staviti i registracijske tablice s natpisom 'Taxation Without Representation', u znak prosvjeda da poreze uredno plaćaju, ali da nisu zastupljeni u zakonodavnom tijelu zemlje.

No, sada se stvari mijenjaju i stanovnici DC-ja su korak bliže svojim punim pravima, po prvi puta otkako je grad osnovan, prije više od 200 godina. Zakon o glasačkom pravu u Districtu Columbia prošao je jučer ključno proceduralno glasovanje u Senatu, nakon što je Zastupnički dom usvojio taj zakon još 2007. Tada je u Senatu zakon bio odbijen, a protivio mu se i tadašnji predsjednik George Bush. Sada, predsjednik Obama signalizira da bi podrćao taj zakon. Očekuje se, međutim, da će se zakon – ako bude konačno usvojen – naći na sudu, jer njegovi protivnici tvrde da bi bio protivan ustavu.

XS
SM
MD
LG