Linkovi

Guantanamo u skladu sa standardima Ženevskih konvencija, kaže Pentagon


Američki pritvorni centar u bazi Guantanamo, na Kubi, zadovoljava sve standarde postavljene Ženevskim konvencijama o tretmanu zarobljenika, izjavio je visoki dužnosnik Pentagona koji je istražio uvjete u tom zatvoru.

Admiral Patrick Walsh preporučuje da se zatvorenicima dozvoli više grupne rekreacije i zajedničkih molitvi, ali je novinarima izjavio da je, nakon 13 dana istrage, ustvrdio da se zatvorenike tretira humano.

Istodobno s njegovim izvješćem, jučer je skupina odvjetnika zatvorenika u Guantanamu objavila svoje izvješće u kojemu se kaže da se većinu zatvorenika drži u samicama, u vrlo strogoj i kažnjivoj atmosferi.

Jedan britanski državljan koji je bio zatvoren u Guantanamu od 2004, jučer se vratio u Britaniju i izjavio da su ga pakistanski i američki istražitelji podvrgnuli 'srednjovjekovnim' metodama mučenja prije nego što je bio poslan u Guantanamo.

Predsjednik Obama u siječnju je naredio zatvaranje pritvornog centra Guantanamo u roku od godine dana, a ministar pravosuđa Eric Holder jučer je obišao zatvor u sklopu istrage o stanju u njemu.

XS
SM
MD
LG