Linkovi

Pred čitavim Kongresom, predsjednik Obama večeras iznosi svoje planove i prioritete


Danas navečer, u 9 sati po lokalnom, washingtonskom, vremenu, predsjednik Barack Obama će izaći pred zajedničku sjednicu oba doma Kongresa kako bi po prvi puta naciji govorio o izazovima s kojima je sučeljena. Očekuje se da će govor biti ponajviše usredotočen na stanje gospodarstva.

U govoru pred Kongresom, predsjednik će izložiti svoje planove i prioritete. Nešto od onoga što će reći moglo se čuti već jučer u primjedbama koje je izrekao na ekonomskom summitu u Bijeloj kući, gdje je okupio zakonodavce i stručnjake na raspravu o načinima smanjivanja vladinog proračunskog manjka. On je naglasio da je bilijun i 300 milijardi dolara deficita naslijedio od administracije predsjednika Busha, ali i izrazio svoju nakanu da u četiri godine smanji taj manjak na 533 milijardi dolara.

"Mi ne možemo, niti ne ćemo, održavati takve manjkove u beskonačnost. Suprotno stavovima uvriježenim u Washingtonu posljednjih godina, ne možemo trošiti kako nam se svidi, a posljedice ostaviti za slijedeći proračun, slijedeću administraciju, ili slijedeću generaciju," rekao je gospodin Obama.

Predsjednik Obama je najavio svoj cilj smanjenja proračunskog manjka manje od tjedan dan nakon što je potpisao u zakon najveći paket potrošnje u američkoj povijesti. Gospodin Obama naglašava da je stimulacijski paket od 787 milijardi dolara jednokratna potrošnja usmjerena na hitnu ekonomsku krizu. Kako je rekao, dugoročni cilj treba biti smanjenje saveznog manjka i balansiranje proračuna.

Ekonomski summit je okupio i saveznike i protivnike administracije predsjednika Obame. Među nazočnima bio je senator John McCain, njegov protivnik na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima. Nazočio je i republikanski kongresnik Eric Cantor, ključna osoba u ujedinjavanju republikanaca u Zastupničkom domu u beziznimnom odbacivanju zakona o ekonomskim poticajima, koji je jučer pozdravio priliku za dijalog u Bijeloj kući.

Večerašnji govor gospodina Obame bit će slijedeći korak u tom procesu. Premda će govoriti zajedničkoj sjednici Kongresa, to neće biti govor o stanju nacije. Ovaj će govor biti užih razmjera, prvenstveno posvećen ekonomiji, a u manjoj mjeri pitanjima nacionalne sigurnosti. Svoj prvi službeni govor o stanju nacije, Barack Obama će iznijeti 2010. godine.

XS
SM
MD
LG